investor, investeerder crypto
Regulatie

Institutionele beleggers schrikken van hard optreden Amerikaanse autoriteiten tegen crypto

Het lijkt erop dat institutionele beleggers, de meest vermogende investeerders binnen de markt, geschrokken zijn van het harde optreden van de Amerikaanse autoriteiten. CoinShares weet namelijk te melden dat institutionele crypto-producten de afgelopen week een uitstroom van 32 miljoen dollar moesten noteren. Die uitstroom markeert meteen de grootste van het jaar 2023.

Wat is er aan de hand?

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse autoriteiten de industrie de afgelopen weken op verschillende manieren aanvallen. Kraken moest zijn staking-programma in de Verenigde Staten gedwongen sluiten, Paxos mag geen nieuwe Binance USD (BUSD) stablecoins meer uitgeven en dat is niet het enige. De Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële waakhond van de Verenigde Staten, is duidelijk op oorlogspad.

In de loop van de week lag de netto-uitstroom voor de institutionele beleggingsproducten zelfs op 62 miljoen dollar. Richting het einde van de week kwam er gelukkig wat verbetering en eindigden de producten op een uitstroom van 32 miljoen dollar.

De meerderheid van de uitstromen kwamen op naam van Bitcoin. Gek genoeg is dat op een moment dat de koers het juist goed doet. Mogelijk zien institutionele beleggers het doorbreken van de koers van 25.000 dollar een goed moment om uit te stappen. We moeten ook erkennen dat de bulls het lastig hebben om deze grens definitief over te pakken van de bears.

Short op Bitcoin

Aan de andere kant zag een Bitcoin short-fonds juist een instroom van 3,7 miljoen dollar. Met een short-fonds kunnen investeerders gokken op een koersdaling van Bitcoin. Als dat gebeurt, dan maken ze met dit fonds een winst. Het is echter ook belangrijk om te zien dat dit niet de bedragen zijn die de markt daadwerkelijk aan het wankelen brengen. Een uitstroom van 32 miljoen dollar is immers niet heel spannend op een totale market cap van ruim 1,1 biljoen dollar.

Het geeft vooral aan dat het sentiment onder de rijkere beleggers op dit moment niet in het voordeel van verdere koersstijgingen is. Maar ook deze groep van beleggers is niets menselijks vreemd. Zij stappen ook massaal in als er een hype is rondom Bitcoin en stappen juist uit tijdens de bearmarkt. Ook institutionele beleggers hebben niet alle wijsheid in pacht als het over de koersen gaat.

Regulatie nieuws

Kans voor nog meer crypto ETF’s is klein volgens BlackRock
Verhoogde terreurdreiging en financieringsmethoden onthuld in Singapore
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli