Blockchain Nieuws

Investeerders kochten vorig jaar voor $4,6 miljard aan ‘pump en dump’ tokens

Er waren maar weinig mensen die na de ICO-hype van 2017 dachten dat er nog een succesvol jaar voor ‘pump en dump’ tokens zou komen. Met misleidende verhalen een hype creëren, waardoor investeerders massaal jouw tokens kopen. Ook in het jaar 2022 was dit met 4,6 miljard dollar aan investeringen volgens Chainalysis weer een ‘succesformule’.

9.900 pump en dump tokens

Chainalysis is in de cijfers gedoken en analyseerde alle tokens die in 2022 gelanceerd zijn op de BNB Smart Chain en Ethereum. Daaruit bleek volgens het blockchain-analysebedrijf dat er in totaal 9.900 tokens gelanceerd zijn met de kenmerken van een pump en dump project.

We spreken van een pump en dump als er in eerste instantie een mooi misleidend verhaal om de token zit, die een hype creëert, waar vervolgens FOMO (Fear of Missing Out) uit ontstaat die de investeerders overhaalt om de tokens te kopen.

Pump en Dump voorbeeld.
Pump en Dump voorbeeld. Bron: icoholder.com

Op die momenten zijn het juist degenen die het project gestart zijn die hun tokens dumpen. Vaak zie je de eerste dagen een gigantische opleving in de grafiek, die meteen wordt beantwoord met een scherpe correctie.

Levensgevaarlijk individu

Chainalysis wist één persoon de identificeren die er eigenhandig in geslaagd is om 264 pump en dump tokens te lanceren. “Teams die nieuwe projecten en tokens lanceren kunnen anoniem blijven, wat het mogelijk maakt voor ‘serie pump en dumpers’ om het trucje meerdere malen te herhalen.

tokens gelanceerd

In totaal kon Chainalysis 9.902 tokens identificeren, die volgens hen aan alle karaktereigenschappen van een pump en dump voldoen. Er werden ruim 1,1 miljoen tokens gelanceerd op de BNB Smart Chain en Ethereum, waarvan Chainalysis er maar 40.521 ‘serieus’ nam.

Van die tokens zijn er dus 9.902 met 90 procent gedaald in de eerste week, waarmee Chainalysis deze als pump en dump aanmerkt. Mogelijk zijn er dus ook gigantisch veel tokens die tussen de 80 en 90 procent gedumpt zijn en niet in deze statistieken zitten. Met deze 9.902 projecten ging er voor 4,6 miljard dollar aan kapitaal verloren.

Blockchain nieuws

MetaMask maakt directe crypto-aankopen in Nigeria mogelijk
Bescherm je online privacy met NordVPN: surf veilig en anoniem op het web
Polygon Labs is samenwerking gestart met Unstoppable Domains
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog