Regulatie Nieuws

Investeringslegende Stanley Druckenmiller verwacht harde landing in 2023

We horen in de media steeds meer over mensen die voor 2023 een zogenaamde “zachte landing” voorspellen. Hiermee bedoelen ze dat de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve de economie uiteindelijk niet in een recessie zullen duwen. Voor de markt is het te hopen dat deze mensen gelijk krijgen, maar niet iedereen verwacht dat scenario.

Druckenmiller is onzeker

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse centrale bank de rente het afgelopen jaar flink verhoogde om de inflatie te bevechten. In totaal moesten we van maart 2022 tot vandaag een cumulatieve renteverhoging van 4,25 procent slikken. Ook voor 1 februari staat er nog een renteverhoging van waarschijnlijk 0,25 procent op het programma.

Waar de meeste mensen nu het idee hebben dat dit geen recessie zal veroorzaken, is niet iedereen het daarmee eens. Investeringslegende en miljardair Stanley Druckenmiller ziet in 2023 zelfs een “harde landing” en mogelijk een diepe recessie als het meest waarschijnlijke scenario.

“De poging van de Federal Reserve om tientallen jaren van kunstmatig lage rentes om te draaien zal niet goed eindigen,” aldus een pessimistische Druckenmiller. Voor de koersen van financiële assets zou het goed zijn als Druckenmiller ernaast zit, maar hij is helaas geen domme jongen.

Inflatie niet zomaar verdwenen

We zien de inflatie op dit moment stevig dalen, maar er zijn wat krachten die daar mogelijk verandering in kunnen brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de heropening van China? Daar gaat het al maanden over, maar als die in volle kracht is, dan kan dat ook weer een opwaartse druk op de prijzen genereren. Met name energie kan dan weer een stuk duurder worden.

Het is lastig te voorspellen, maar Druckenmiller geeft aan dat hij zelfs “verbaasd” zou zijn als er in 2023 geen recessie zal plaatsvinden. Op dit moment lijkt er nog allesbehalve sprake van een recessie in de Verenigde Staten, want de werkloosheid is historisch laag, maar er zijn gekkere dingen gebeurd in de wereld.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin