Iran: Energiecentrales mogen vanaf heden Bitcoin minen

Onlangs werd duidelijk dat de Iraanse regering een crypto-miningstrategie ging opzetten. De regering lijkt nu een stap dichterbij te zijn, met de legalisering van het minen van Bitcoin door energiecentrales.


Aanvragen vergunningen

De entiteiten die hiervoor in aanmerking komen, kunnen hiervoor nu de nodige vergunningen aanvragen. Dit moeten zij doen bij het ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel.

Hiernaast heeft de Iraanse regering speciale tarieven vastgesteld voor de crypto-industrie, die uiteraard moeten worden nageleefd. Wanneer deze verzoeken zijn goedgekeurd, mogen de centrales officieel Bitcoin-minen. Vervolgens zal worden gecheckt of de entiteiten zich daadwerkelijk aan de vastgestelde tarieven houden.

Naar verluidt zijn er al vergunningen verleend aan 14 mining-bedrijven, met ieder een eigen capaciteit van 300 megawatt. Hiernaast zijn er al ruim 1.000 Bitcoin-mining licenties uitgegeven in het land. Hierdoor is het land enorm populair voor crypto-mining-activiteiten.


Gunstige elektriciteitstarieven

Miners van cryptocurrencies hebben eerder hun mining-activiteiten in het land opgezet, vanwege de gunstige, gesubsidieerde, elektriciteitstarieven die in het land gelden. Zo zouden zij slechts tussen de $0.01 en $0.05 betalen voor 1 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit. In Nederland ligt dit gemiddelde rond de €0.22, waarmee het tot ruim 22 keer hoger kan liggen dan in Iran.

Deze tarieven worden echter wel verviervoudigd tijdens het hoogseizoen. Verwacht wordt dat, gedurende deze periode, het piekverbruik van miners tot maximaal 47% zal dalen. Het is nog niet bekend wat voor effect dat zal gaan hebben op de hash rate van het Bitcoin-netwerk.


 

Join ons Telegram-kanaal gratis en discussieer mee!

 

knop_join-telegram-kanaal