binance
Exchange

Is Binance te groot om te falen?

Het falen van FTX veroorzaakte twijfels over het vermogen van crypto beurs Binance om de cryptowinter te doorstaan. Binance is de grootste exchange ter wereld, die meer dan de helft van de transacties op de cryptomarkt uitvoert.

Een (klein) deel van de ineenstorting van FTX was te wijten aan controverse. Sommigen in de cryptowereld, hebben de CEO van Binance er zelfs van beschuldigd FTX de afgrond ingedrukt te hebben. Dat lijkt niet helemaal waar te zijn. Maar wat gebeurd er als Binance zelf in zou storten? Wat zou er met de cryptomarkt gebeuren?

Kan Binance de druk aan?

Nu FTX is gevallen, is er een groeiend gevoel van onbehagen over de dominantie van Binance op de cryptomarkt. Daarnaast gaan er hardnekkige geruchten te ronde dat Binance zijn reserves niet op orde heeft. Deze week stopte het accountantskantoor Mazars Group met Binance en andere cryptobedrijven, wat tot zorgen leidde.

Changpeng Zhao heeft echter laten weten dat de crypto exchange geen geld van klanten verduistert, zoals FTX dat deed. Hij zegt dan ook dat zijn exchange een enorme bankrun aankan. De kans dat de beurs om zal vallen is volgens velen dan ook klein. Volgens velen is Binance eenvoudig weg te groot om te falen.

Een vertegenwoordiger van Binance verklaarde vrijdag in een e-mail dat de crypto-entiteit in staat was om $6 miljard aan netto-opnames tussen maandag en woensdag zonder vertraging te vervullen. De vertegenwoordiger verklaarde dat Binance een noodfonds van $1 miljard heeft om consumenten te beschermen bij extreme gebeurtenissen.

De dominantie van Binance is zorgwekkend

Woensdag bracht een hoorzitting van de Senaatscommissie over FTX de dominantie van Binance naar voren. Senator Bill Hagerty verklaarde dat een implosie van Binance catastrofaal zou zijn voor de hele crypto-wereld.

In een poging investeerders gerust te stellen, lijkt de proof-of-reserves rapport van Binance de bezorgdheid over de financiën van het bedrijf juist te hebben vergroot. De publicatie van het rapport heeft geleid tot wijdverspreide geruchten dat de gigantische crypto beurs niet volledig is gedekt, waardoor er ernstige zorgen ontstaan over de financiële stabiliteit.

Het “proof of reserve”-rapport van Binance gaat niet in op de effectiviteit van interne financiële controles, geeft geen assurance-conclusie weer en staat niet in voor de cijfers. Ik heb meer dan 18 jaar bij SEC Enforcement gewerkt. Dit is hoe ik een ‘red flag’ definieer.

– Aldus John Reed Stark, voormalig hoofd internethandhaving bij de SEC

Bovendien heeft Reuters gemeld dat Binance door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) kunnen worden aangeklaagd wegens mogelijke schendingen van het witwassen van geld en strafrechtelijke sancties.

Groeiende zorgen

Ondanks de verzekering van Binance dat het deposito’s kan blijven uitbetalen, maakt de crypto-gemeenschap zich steeds meer zorgen over de financiële gezondheid van ‘s werelds grootste digitale beurs.

Potentiële problemen op de beurs, die iets meer dan een maand na de ineenstorting van de FTX optreden, kunnen een enorme crypto crash veroorzaken.

Hoewel dit voor velen een ramp zou zijn, zouden Bitcoin-investeerders met een langetermijnperspectief het waarschijnlijk als een aantrekkelijke aankoopmogelijkheid beschouwen.

Exchange nieuws

Crypto fan? Neem een kijkje op de Dutch Blockchain Days 2024
Binance en Kucoin krijgen goedkeuring voor activiteiten in India
BlockFi en Coinbase werken samen voor de distributie van fondsen tijdens faillissement
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten