Altcoin Nieuws, Cardano Nieuws

Altcoin Nieuws, Cardano Nieuws

Is Cardano (ADA) de toekomst van de blockchain?

Het Cardano-team blijft zijn blockchain in een razend tempo verbeteren. Betekent dit dat Cardano de toekomst van de blockchain is en het met Ethereum kan gaan concurreren?


De wetenschappelijke aanpak van Cardano

Cardano’s kracht zit in de aanpak en hun visie. Het team van Cardano heeft een wetenschappelijke, academische benadering. Dat het team bestaat uit echte onderzoekers is te zien aan de video’s die ze maken. Ze leggen alles uit met een whiteboard, zodat zelfs degenen die de terminologie niet kennen, de concepten kunnen begrijpen.

EMURGO is de financiële en commerciële vleugel achter het Cardano ADA-token. Met behulp van de ADA-token hebben ze een visie voor het oplossen van problemen die de wereld vandaag de dag treffen. Zo streeft hun ‘Afrika-strategie’ ernaar om Cardano’s acceptatie op het Afrikaanse continent te stimuleren. Dit wil het doen door samen te werken met lokale belanghebbenden zoals regeringen, ngo’s en bedrijven uit de particuliere sector. Bovendien trainen en leiden ze ook lokale ontwikkelaars op om oplossingen te bedenken voor lokale problemen.

Een verschillend mechanisme

Cardano gebruikt net zoals de Bitcoin een open-source op blockchain-gebaseerd consensussysteem. Echter gebruikt het Proof-of-Stake (PoS) in plaats van Proof-of-Work (PoW) mechanisme. Dit betekent dat ADA zijn netwerk draaiende houdt doormiddel van staking in plaats van mining. Op deze manier slaat Cardano de hoge transactietijden en kosten over die onafscheidelijk verbonden zijn aan de Bitcoin en Ethereum.


De ‘Mary’-update

Volgens Cardano’s Roadmap zal de Cardano blockchain ontwikkeling plaatsvinden in 5 zogenaamde tijdperken. Elk tijdperk zal zich richten op één aspect van Cardano’s ontwikkeling. De ‘Mary’ -update is de eerste stap naar de implementatie van het derde tijdperk, genaamd Goguen. Goguen richt zich op het ontwikkelen en verwezenlijken van Smart Contracts protocollen. De vijf belangrijkste fasen van Cardano’s ontwikkeling zijn:

Byron (Foundation-tijdperk)
Het Byron-tijdperk van Cardano begon in september 2017 met de lancering van Cardano’s eerste versie. De Byron-fase van Cardano maakte het mogelijk om ADA te kopen en verkopen op een netwerk dat wordt aangedreven door het Ouroboros consensusprotocol. Dit is het eerste PoS-protocol dat is gebaseerd op uitgebreid academisch onderzoek.

Shelley (Decentralisatie-tijdperk)
Shelley is een integraal onderdeel van Cardano’s overgang naar betere decentralisatie. Het Shelley mainnet werd officieel gelanceerd op 29 juli 2020, waarmee het proof-of-stake-tijdperk voor Cardano werd ingeluid en deelnemers beloningen kregen. Het Shelley-tijdperk zal plaats maken voor een betere netwerkparticipatie onder de gemeenschap. Dit kan gedaan worden door meer nodes over te dragen onder hun eigen controle.

Goguen (Smart Contracts-tijdperk)
Het Goguen mainnet zal worden gelanceerd op 1 maart 2021. Het Goguen-tijdperk zal een grotere technische mogelijkheid voor ontwikkelaars inluiden om DApps te maken die de chain beter kunnen laten functioneren. Een ander kenmerk dat beschikbaar zal worden gemaakt via Goguen is een bredere interoperabiliteit met andere bestaande smart contracten. Ongeacht het verschil in coderingstaal die wordt gebruikt om ze te ontwikkelen. De ‘Mary’ Update is de eerste update die het Goguen-tijdperk inluidt.

Basho (Schaalbaarheid-tijdperk)
Het Basho-tijdperk van Cardano is een tijdperk van optimalisatie, waarbij de schaalbaarheid en interoperabiliteit van het netwerk wordt verbeterd. Waar eerdere ontwikkelingstijdperken zich concentreerden op decentralisatie en nieuwe functionaliteit, gaat Basho over het verbeteren van de onderliggende prestaties van het Cardano-netwerk om de groei en acceptatie van applicaties met een hoog transactievolume beter te ondersteunen.

Voltaire (Governance-tijdperk)
Het Voltaire-tijdperk van Cardano zal de laatste zijn die het netwerk helpt te groeien tot een volledig zelfvoorzienend en gedecentraliseerd platform. Met Voltaire zal er een stem- en treasury-systeem geïntroduceerd worden. Deelnemers kunnen hun belangen en stemrechten gebruiken om Cardano’s toekomstige ontwikkeling te sturen. Met deze stukken voor zelfbestuur zal Cardano’s reis naar volledige decentralisatie voltooid zijn. Het beheer zal worden overgedragen van IOHK naar zijn gemeenschap.


Cardano’s toekomst

Over Cardano wordt vaak gezegd dat het een blockchain van de volgende generatie is die vanaf de grond af is ontworpen om alle problemen op te lossen die vorige generaties zoals Bitcoin en Ethereum hadden. Het heeft een wetenschappelijke benadering van het oplossen van problemen met academische peer-reviews van alles wat ze doen, gebaseerd op drie ontwerp principes:

Cardano probeert het bekende schaalbaarheidsprobleem van Ethereum vanaf het begin op te lossen. Daarnaast verwachten dat Cardano 50 tot 100 keer meer gedecentraliseerd is dan andere grote blockchain-netwerken, met het stimuleringsschema dat is ontworpen om een balans te bereiken van ongeveer 1.000 stake-pools. De huidige blockchain-netwerken worden vaak beheerd door minder dan 10 mining pools, waardoor ze een stuk minder gedecentraliseerd zijn. Dit is wat Cardano vermijdt met een systeem dat ontworpen is om grotere decentralisatie aan te moedigen.

Het hele Cardano-netwerk werkt tegen een fractie van de stroomkosten van gelijkwaardige proof-of-work blockchains, waarbij het elektriciteitsequivalent van een enkel huis wordt gebruikt in plaats van een heel land.

Het is zeer waarschijnlijk dat we in de toekomst nog altijd veel tokens en blockchains zullen hebben voor verschillende gebruiksscenario’s. Cardano is van plan het te positioneren als het “internet van blockchains”. Dit betekent dat ze naadloze interoperabiliteit tussen verschillende blockchains kunnen bieden, zodat alle projecten met elkaar kunnen worden verbonden. Om dit te bereiken, willen ze ‘side-chain’-oplossingen ontwikkelen die’ cross-chain’-transacties kunnen uitvoeren.

Al met al ziet de toekomst er dus goed uit voor Cardano. Of het daadwerkelijk zijn doel gaat bereiken en kan gaan concurreren met Ethereum is echter nog de vraag.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten