Nieuws

Is de dood van Bitcoin nabij, of is er nog hoop?


HODL is niet meer anno 2018.

Voor de ‘HODLaar’ is 2018 allesbehalve een winstgevend jaar. Waar in 2017 de ene na de andere koers omhoog schoot is dat in 2018 een heel ander verhaal. Sinds de val van 20.000 dollar op 17 december is het alleen maar bergafwaarts gegaan met de belangrijkste munt van de crypto. De daling van de Bitcoin zorgde er tevens voor dat veel altcoins maandenlang hebben ‘gebloed’ en daardoor veel in waarde zijn verloren.  


Paniek in de markt dankzij breken belangrijk niveau

Een grote hoeveelheid crypto beleggers handelt met emotie. Velen zijn ingestapt tijdens de bullrun van december en hebben hoog ingekocht met geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Vervolgens zien ze hun portfolio’s keer op keer sterk in waarde verminderen en verkopen dan in paniek als Bitcoin opnieuw lager gaat.

Dat de paniek in de markt groot is, werd goed zichtbaar op 14 november. Toen brak Bitcoin de $6.000 zone die al maandenlang als support fungeerde, met als gevolg diepe rode ‘candles’ naar beneden. Sindsdien is Bitcoin steeds verder afgezakt en lijken we steeds dieper te gaan.

 Mensen verliezen hun hoop in Bitcoin. Daarom zal het juist nu slecht zijn als Bitcoin een langdurige ‘relief rally’ omhoog gaat maken vanaf het huidige niveau. Het zou ‘HODLers die op het punt van capitulatie staan weer hoop geven, wat leidt tot het nog langer HODLen van hun cryptomunten.

Veel cryptobeleggers die gedurende het jaar veel geldzijn verloren, zullen elke kans aangrijpen om hun cryptomunten te kunnen verkopen op break-even of het liefst zo dicht daarbij mogelijk.


Capitulatie

Als de downtrend sterk genoeg is en cryptobeleggers massaal de hoop verloren hebben, zullen velen capituleren en hun tokens met verlies verkopen. Deze capitulatie zal ertoe leiden dat de markt in een staat van ‘maximum financial opportunity’ komt om vervolgens richting een nieuwe ‘bullcyclus’ te gaan.


“De dood van de Bitcoin.”

Hoe meer mensen geloven dat Bitcoin aan het doodgaan is, hoe groter de kans dat ze zullen capituleren en hun verlies zullen nemen. Dit vertaalt zich in minder potentiële verkoopdruk in de toekomst, waardoor toekomstige exponentiële rally’s waarschijnlijker worden. 

De koopinteresse is echter een aparte zaak. Hoewel bullmarkets gebaseerd zijn op hebzucht en worden verlengd door FOMO-ers (Fear of Missing Out), zijn het de koopjesjagers die een nieuwe marktcyclus beginnen en zich daardoor gunstiger positioneren. Warren Buffet, één van de meest succesvolle zakenmannen, zei ooit: “Be greedy when others are fearful and be fearful when others are greedy”.