Ethereum (ETH)
Ethereum

Is het PoS-tijdperk eindelijk aangebroken? Ethereum Merge gaat live op Ropsten

Ethereum heeft gisteren een van de grootste stappen gezet om het proof-of-stake (PoS) consensus te activeren. Dit deed het door de Merge met succes op het Ropsten-testnet te implementeren. Dit is van kritiek belang om de upgrade ‘Ethereum 2.0’ waar te maken.

Tijdens de Merge wordt de proof-of-work (PoW) chain van Ethereum gecombineerd met de PoS-beacon chain. Nu dit met succes is gebeurd in Ropsten, is Ethereum goed op weg om de Merge in het mainnet te implementeren.

Lang verwacht en lang op gewacht

Momenteel draait het Ethereum netwerk op een proof-of-work (PoW) consensus, net als Bitcoin. Hierbij worden er continue cryptografisch puzzels opgelost door computers. Als de puzzel met succes wordt opgelost, wordt er een blok aan de blockchain toegevoegd en worden er blokbeloningen en transactiekosten verdient door miners. Echter, hoewel PoW erg veilig is, kan het zeer schadelijk zijn voor het milieu als er continue zoveel computers aan staan.

Proof of Stake daarentegen maakt het minersproces volledig virtueel. Je moet een bepaalde hoeveelheid ETH vastzetten (in het geval van Ethereum is dat 32 ETH) en staken op de blokken waarvan je weet dat ze daarna worden toegevoegd. De personen die gestaked hebben op het blok krijgen een deel van de blokbeloning, wanneer dat blok deelneemt aan de blockchain. De overgang van PoW naar PoS zal het energieverbruik van Ethereum met 99,95% verminderen.

Er werd lang op deze overgang gewacht en Ethereum heeft vaak te maken gehad met minachting op sociale media vanwege het trage tempo van de upgrade. Ethereum-kernontwikkelaars hebben beweerd dat het lage tempo te wijten was aan de enorme complexiteit die de Merge vereist en de meerdere wijzigingen die nodig zijn in de broncode van Ethereum. Onlangs zei Vitalik Buterin tijdens een conferentie dat, hoewel augustus de doelmaand is voor de mainnet Merge, er een “risico op vertraging” kan zijn.

Wat gaat er nu gebeuren?

Voorafgaand aan Ropsten hebben de kernontwikkelaars met succes de Merge op de schaduw fork van Ethereum geïmplementeerd. De schaduw fork is een privé-opslaggebied voor het mainnet waar ontwikkelaars verschillende functies kunnen testen. Nu de Merge is uitgeprobeerd op het Ropsten testnet, zal het, als alles goed gaat, vervolgens worden geïmplementeerd in de Goerli- en Seoplia-testnetten voordat het uiteindelijk in het mainnet wordt geïmplementeerd.

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?