Altcoin

Justin Sun doneert $1 miljoen aan Greta Thunberg

De oprichter van Tron, Justin Sun, heeft publiekelijk toegezegd $1 miljoen te doneren aan de acties van de jonge Zweedse activist Greta Thunberg. Het doel is om het wereldwijde bewustzijn van de klimaatcrisis te vergroten.


COP25 eindigt in patstelling

Als reactie op de zwakke resultaten van de COP25 VN-klimaatconferentie van vorige week in Madrid, tweette Sun op 18 december:

“Als jonge ondernemer deel ik de passie van @GretaThunberg om de wereld te veranderen. Crypto zal enorm bijdragen aan het verminderen van de CO2-voetafdruk door de gedecentraliseerde regeling. Ik wil graag persoonlijk $1 miljoen inzetten voor het initiatief van @GretaThunberg. #cop25″

De recente VN-klimaatbesprekingen hebben het record gevestigd voor de langste veelzijdige klimaatonderhandelingen ooit. Helaas eindigde het in een patstelling over belangrijke kwesties zoals het vaststellen van regels voor een nieuwe wereldwijde koolstofhandelsmarkt en het aannemen van nieuwe, ambitieuzere doelstellingen voor emissiereductie.

Het rapport van de Financial Times keurde het “openlijke gekibbel” in de laatste uren van de onderhandelingen af. Daarbij wezen ze naar verwijtbaar zwakke bijdragen van de Verenigde Staten en China. Ondertekenaars van de uiteindelijke “compromisovereenkomst” beschuldigen Australië en Brazilië voor het dwarsbomen van vooruitgang.

Ook tweette VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op 15 december dat hij “teleurgesteld was over de resultaten van #COP25”:

“De internationale gemeenschap verloor een belangrijke kans om meer ambitie te tonen op het gebied van aanpassing en financiering om de klimaatcrisis aan te pakken.”


Sceptisch naar Greta

Het steunen van Thunberg door Sun viel niet bij iedereen in goede aarde. De tegenstanders noemden haar een ‘marionet’ voor het klimaat die geen vermelding verdiend in de cryptowereld. Sommigen gingen zelfs zo ver door haar een bedrieger te noemen.

Behalve Thunberg werden Sun’s persoonlijke motivaties ook opgevat met sarcasme en cynisme. Verschillende beschouwen de belofte als een truc om de waarde van het TRX-token omhoog te krijgen.


Crypto voor de klimaatcrisis

Er zijn al nieuwe initiatieven gestart om blockchain te benutten voor de opkomende markt voor koolstofhandel, waaronder het wereldwijde tokenized platform voor de handel in koolstofcredits dat AirCarbon in oktober heeft gelanceerd.

De liberale Vrije Democratische Partij in Duitsland heeft ondertussen gepleit voor het gebruik van cryptocurrency als een stimulans om actieve klimaatbescherming te belonen. Een optie is om een speciaal token te maken dat zijn waarde verkrijgt door de gegarandeerde aflossing tegen koolstofemissiecertificaten.


Het Bitcoin debat

Hoewel het algoritme en het hoge stroomverbruik van Bitcoin kritiek heeft gekregen van klimaatactivisten, heeft recent onderzoek de perceptie betwist dat het winnen van de munt onverenigbaar is met het aanpakken van klimaatverandering.

In juni bleek uit een onderzoek dat 74,1% van het Bitcoin-minen wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Andere energiespecialisten pleitten eerder voor een verschuiving van het debat van absoluut energieverbruik naar waar die energie vandaan komt en hoe duurzaam deze is.