Sancties
Exchange, Regulatie

Kraken betaalt boete van 362.000 dollar voor schenden van sancties in Iran

Crypto beurs Kraken stemde ermee in een boete te betalen nadat de SEC ontdekte dat het slecht toezicht had op de geografische locatie van zijn klanten.

Kraken krijgt boete opgelegd

Het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) heeft duidelijk gemaakt dat het boetes zal blijven opleggen aan crypto exchanges voor schendingen van het Amerikaanse sanctiesysteem. Deze keer was het de beurt aan Kraken, één van de oudste crypto-exchanges in de VS.

Kraken stemde ermee in om een boete van meer dan $362.000 te betalen aan het Office of Foreign Assets Control (OFAC). Deze boete is opgelegd aan Kraken voor het schenden van Amerikaanse sancties in Iran.

De exchange zegt dat het ook nog eens $100.000 zal investeren om extra aanvullende controles op de naleving van de desbetreffende sancties toe te voegen. Een voorbeeld hiervan is het opleiden van haar personeel en het implementeren van technische controles om te helpen bij het detecteren van de sancties.

Kraken verwerkt meer dan $1,6 miljoen aan transacties in Iran

Ondanks het feit dat Kraken een sanctie-nalevings- en anti-witwasprogramma heeft, verwerkte Kraken 826 transacties, in totaal ongeveer $1.680.577,10, in Iran.

Deze transacties werden uitgevoerd tussen 14 oktober 2015 en 29 juni 2019. Dit betekent dat regelgevers hard werken om mogelijke ontduiking van Amerikaanse sancties te voorkomen.

Volgens OFAC heeft Kraken 826 overtredingen begaan bij de Iraanse Transactions and Sanctions Regulations, 31 C.F.R. §560.204.

Een boete van 272 miljoen dollar

Ondanks dat het dus niet helemaal goed ging deed kraken wel zijn best de sancties na te leven. Zo blokkeerde Kraken I.P. adressen die gekoppeld waren aan Iran. Daarnaast blokkeerde het ook meerdere blockchain-monitoring- en analysetools.

Dankzij haar inzet om het probleem op te lossen en omdat het schuld bekende, vermeed Kraken dat het een boete van meer dan $272 miljoen moest betalen.

Kraken voegt zich daarmee bij de lijst van exchanges die door OFAC zijn beboet. Het gaat onder andere om Bitgo, die een boete kreeg van $98.000; BitPay die een boete kreeg van $500.000 en Bittrex, die ermee instemde meer dan $53 miljoen te betalen aan de OFAC.

Einde van een controversieel hoofdstuk

Jesse Powell, de voormalige CEO van Kraken, nam vaak deel aan debatten en ondernam zelfs actie wanneer hij dit nodig achtte. Zo weigerde hij gehoor te geven aan een eis van de Oekraïense overheid om Russische gebruikers te blokkeren.

Hij verplaatste in 2018 het hoofdkantoor van Kraken weg uit New York. Dit deed hij toen BitLicense het de exchange moeilijk maakte om goed te kunnen opereren. Powell was het destijds niet eens met de regering. Hij had kritiek op de wet en alle vereisten die erin stonden:

Om New York vandaag te bedienen, zouden we een speciale entiteit moeten creëren om New York te bedienen.

Deze schikking maakt een einde aan een controversieel hoofdstuk in de geschiedenis van Kraken. De exchange is nu volledig duidelijk in termen van regelgevende verplichtingen met de Verenigde Staten.

Regulatie nieuws

Griekse overheid is bezig met een belastingkader voor cryptovaluta
Rechter keurt schikking van $9 miljoen goed in rechtszaak tegen Robinhood
Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren