Ethereum Nieuws

Krijgen we binnenkort omkeerbare transacties op Ethereum?

Onderzoekers van de Universiteit van Stanford hebben een prototype ontwikkeld voor omkeerbare transacties op Ethereum. Dat is bijzonder, omdat blockchain technologie juist bedacht is om onomkeerbare transacties mogelijk te maken. Volgens de onderzoekers van Stanford is hun uitvinding een oplossing om de impact van crypto-diefstal te verlagen.

Hebben we dit wel nodig?

De grote vraag is of we dit als crypto-gemeenschap wel nodig hebben. Als het straks mogelijk is om praktisch iedere transactie op Ethereum terug te draaien, in hoeverre is er dan nog sprake van een decentraal platform. In principe lijkt dit een overbodige toevoeging voor Ethereum. Als mensen graag willen handelen in financiële assets waar gecentraliseerde partijen de volledige controle over hebben, dan zijn daar al mogelijkheden voor.

De nieuwe standaard van de Universiteit van Stanford maakt het “in een kort tijdswindow” mogelijk om bepaalde transacties terug te draaien. Niet iedere transactie op de Ethereum-blockchain, maar transacties van tokens die meedoen aan de nieuwe tokenstandaard. Het gaat dus om een keuze die projecten zelf kunnen maken. Als fondsen gestolen worden, dan kunnen gebruikers een “bevries-verzoek” indienen.

Decentrale rechters

Dat verzoek wordt dan opgevolgd door de samenstelling van een decentrale groep rechters. Die groep van rechters moet dan stemmen “binnen één of twee dagen” over het toestaan of afwijzen van het bevries-verzoek. Voor NFTs werkt dit allemaal redelijk eenvoudig. Hiervoor hoeven de rechters in principe alleen maar te kijken wie de token in kwestie bezit. In het geval van fungible tokens is dat anders.

Fungible tokens zijn in duizenden kleine delen op te splitsen en te verdelen over verschillende accounts, ze kunnen door een Privacy Mixer gehaald worden of bij een decentrale beurs worden doorverkocht. Ook daar pretenderen de onderzoekers een oplossing voor het hebben met een algoritme dat een standaard-procedure heeft voor het bevriezen, traceren en vastzetten van gestolen fondsen.

Ethereum nieuws

Ethereum Shanghai-upgrade gepland voor 2023
Bitcoin en Ethereum koers stijgen, maar de inflatie baart zorgen
Vitalik Buterin waardeert hulp van Coinbase bij Ethereum EIP-4844
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten