koers crasht, koers crash
Regulatie

Lukt het de Federal Reserve om een Amerikaanse recessie te vermijden?

Het begint er steeds meer op te lijken dat het scenario van een ‘zachte landing’ realistisch is voor de Amerikaanse economie na de renteverhogingen van de Federal Reserve. Om de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten te bevechten, moest de Amerikaanse rente omhoog. Normaal gesproken drukt dat enorm op een economie, maar de Amerikaanse economie blijkt tot dusver weerbaarder dan verwacht.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Als de Federal Reserve erin slaagt om een recessie te omzeilen, terwijl ze de rente gedurende het hele jaar 2023 nog op dit relatief hoge niveau houden, kan dat weleens negatieve gevolgen voor Bitcoin met zich meebrengen. Dat zou namelijk betekenen dat we nog het hele jaar onder de druk van de hoge rentes moeten opereren. Bitcoin is het jaar goed begonnen, maar de fundamentele onderbouwing voor die stijgingen en zeker voor een nieuwe bullmarkt ontbreekt nog.

Het is nog maar de vraag in hoeverre Bitcoin dit weet vol te houden. De kans is aanwezig dat we wederom een bearmarkt-rally te pakken hebben en dat we na deze groene periode weer richting de bodem zakken. Tot er daadwerkelijk zaken veranderen in het beleid van centrale banken is het mogelijk om de vlag weer te hijsen. Voor nu lijkt voorzichtigheid geboden en heerst er nog een hoop onzekerheid in de markt.

Werkloosheid op laagste niveau in 53 jaar

Tot nu toe lijkt een recessie echter nog heel ver weg. De werkloosheid in de Verenigde Staten kwam gisteren binnen op 3,4 procent, het laagste niveau in 53 jaar tijd. Op ontslagen in de technologie- en financiële-sector na is er nog zeker geen sprake van een recessie. Ondertussen blijft de inflatie afnemen en lijkt het erop dat de Federal Reserve zijn zaakjes aardig op orde heeft.

We moeten het grote plaatje echter niet vergeten. De overheidsschuld van de Verenigde Staten is inmiddels opgelopen tot ruim 31 biljoen dollar en die kunnen de huidige rente van 4,50 tot 4,75 procent zeker niet dragen. Hoe langer de rente op dit niveau blijft, hoe meer schulden ze moeten oversluiten tegen deze hogere rente. Dat zal resulteren in een gigantische groei van de rentekosten op de balans.

De kans is meer dan aanwezig dat de rente om deze reden op korte termijn weer omlaag moet. Iedereen heeft het nu over het ontwijken van de recessie als belangrijkste onderwerp, maar de schuldenberg is de olifant in de kamer. Die valt niet te ontwijken en daar moet een ‘oplossing’ voor komen. De enige oplossing is het verlagen van de rente, wat dan ook een kwestie van tijd lijkt.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen