Nieuws

Mark Zuckerberg denkt na over gegevensautorisatie via blockchainDe oprichter en huidige CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, overweegt een blockchain-gebaseerde autorisatie van gebruikersgegevens.


Globaal gedecentraliseerd systeem

Volgens Zuckerberg komen uiteindelijk vrijwel alle systemen op de blockchain. Volgens hem geeft de technologie individuen vertrouwen in bedrijven doordat niet alles masaal gecentraliseerd is.

Het idee van Zuckerberg is dat er een globaal, maar gedecentraliseerd systeem komt waar iedereen vrijblijvend een soort van account op kan aanmaken. Vervolgens kunnen gebruikers dit account gebruiken om op verschillende plekken in te loggen, zoals bijvoorbeeld Facebook. Hier komt geen tussenpersoon bij kijken, wat de veiligheid voor gebruikers ten goede doet.


Morele implicaties

Toch merkt Zuckerberg al op dat er mogelijk een aantal morele implicaties kunnen optreden. Volgens hem maakt een gedecentraliseerd systeem het voor gebruikers mogelijk om meer controle over hun gegevens te krijgen. Toch kan dit helaas ook leiden tot meer misbruik en dat het systeem wat complexer is om te bouwen dan een gecentraliseerd systeem.Gedecentraliseerde structuur

Toch is ook Facebook al bezig om een meer gedecentraliseerde structuur aan te brengen. Zo biedt het bedrijf momenteel al end-to-end encryptie aan in zijn berichtenservices. Hierdoor kan het bedrijf de berichten zelf niet inzien. Zulke ontwikkelingen zijn goed voor de privacy en veiligheid van de gebruikers. Wanneer dit platform precies klaar is en of het plan überhaupt wordt doorgetrokken, is nog onbekend.