tether, USDT
Stablecoin

Marktaandeel USDT springt omhoog, terwijl USDC terrein verliest

De marktdominantie van aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoins is over het afgelopen jaar flink veranderd. Waar de meeste munten qua marktaandeel in een dalende trend zitten, blijft USD Tether (USDT) juist klimmen. Over de afgelopen 12 maanden is het marktaandeel van USD Coin (USDC) gedaald van 34,88 naar 23,05 procent.

Ook Binance USD (BUSD) doet het met een daling van 11,68 naar 4,18 procent niet goed. DAI is gedaald van 4,05 naar 3,66 procent.

Tether blijft stijgen

Wat het marktaandeel betreft lijkt Tether dus de absolute alleenheerser op deze bijzondere markt. Op dit moment zit het aandeel in de markt van Tether op ongeveer 65 procent, terwijl dat een jaar geleden nog maar 47 procent was.

De market cap van Tether is gestegen naar 83,1 miljard dollar, terwijl de market cap van USDC teruggevallen is naar 29 miljard dollar, terwijl dat op de piek nog 55 miljard dollar was.

In een recent interview met Bloomberg gaf Circle CEO Jeremy Allaire de schuld vooral aan de Amerikaanse wetgevers, die een soort jacht maken op de crypto-markt op dit moment.

Dat lijkt vooral Tether te bevoordelen, dat in tegenstelling tot Circle niet in grote mate hoeft te dealen met de Amerikaanse wetgevers. Dat maakt dat de dominantie van USDT (zie bovenstaande grafiek) blijft toenemen.

Twijfels over Tether

Ondanks de positieve resultaten van Tether, zijn er binnen en buiten de industrie nog steeds grote twijfels over de daadwerkelijke financiële gezondheid van het bedrijf. John Reed Stark, een voormalige beleidsmaker van de Securities and Exchange Commission (SEC) noemde Tether eerder een “mammoet van een kaartenhuis.”

Stark wijst erop dat Tether in 2021 beloofde om “binnen een paar maanden” een volledige controle van de boeken toe te laten. Inmiddels zijn we jaren verder en is dat nog steeds niet gebeurd.

De attestaties die ze ieder kwartaal publiceren zijn volgens Stark niet voldoende om te bewijzen dat het financieel helemaal snor zit met Tether. Aan de andere kant is het lastig om je voor te stellen dat het momenteel slecht gaat met Tether.

Ze hebben namelijk voor miljarden dollars aan vermogen in Amerikaanse staatsobligaties zitten, die een gigantisch rendement opleveren als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Stablecoin nieuws

Noodfonds Binance van $1 miljard goed voor 3% van alle USDC
Tether CEO: Concurrentie in stablecoins cruciaal voor serieuze gesprekken met toezichthouders
Circle breidt ondersteuning uit voor USD Coin naar zkSync-platform
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins