tether
Stablecoin

Marktaandeel van stablecoin Tether is sinds 2020 flink gedaald

De industrie voor stablecoins is de laatste jaren enorm gegroeid. Het in 2014 al op de markt gebrachte Tether is in 2022 nog altijd de grootste speler op die markt. Op het moment van schrijven is Tether (USDT) goed voor een market cap van 67,73 miljard dollar, terwijl de totale market cap van de industrie op ongeveer 150,66 miljard dollar ligt.

De stablecoin-industrie in beeld

Het marktaandeel van Tether is door de jaren heen overigens wel flink gedaald, net als dat van Bitcoin. Dat heeft er vooral mee te maken dat er een hoop concurrenten bij zijn gekomen. Waar Tether in eerste instantie de enige was, moet het nu het podium delen met tientallen concurrenten. Net als bij Bitcoin, zijn er echter maar een paar stablecoins met een market cap die enigszins bij Tether in de buurt komt.

Sinds 2020 is de market cap van Tether gedaald van 88 naar 48 procent. In die periode heeft USDC zijn market cap vergroot van 10 naar 32 procent, maar de laatste tijd zit daar weer een daling in. Het gat wat ze daar laten vallen wordt nu opgepakt door de Binance USD (BUSD) die inmiddels 15 procent van de markt in handen heeft.

Hoe verdienen stablecoins geld?

In eerste instantie is het voor een beursplatform natuurlijk interessant om een stablecoin te hebben om handelskosten te vangen als mensen crypto voor fiatgeld willen omwisselen. Verder verdienen de uitgevers van stablecoins vooral door het aanhouden van staats- en bedrijfsobligaties. De rente op Amerikaanse staatsobligaties bedraagt op dit moment rond de 4 procent, waardoor uitgevers van stablecoins behoorlijk kunnen verdienen.

Mensen die hun vermogen in stablecoins bij een beurs aanhouden krijgen daar vaak niets voor. De beurzen kunnen vervolgens deze dollars in staats- of meer risicovolle bedrijfsobligaties stoppen en zo over een gedeelte van dat kapitaal rendement pakken. Daarmee snap je ook meteen het risico wat achter deze stablecoins zit. Ze zijn in ieder geval zeker niet allemaal door echte Amerikaanse dollars gedekt.

Stablecoin nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Integratie van Oobit mobiele app stroomlijnt Tether-transacties op The Open Network (TON)
Tether CEO slaat keihard terug naar Ripple CEO Brad Garlinghouse
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten