Bitcoin, Ethereum

Marktdominantie van Bitcoin daalt, terwijl die van Ethereum blijft groeien

Tijdens de cryptocrash van dit weekend daalde de marktdominantie van de Bitcoin bijna tot het laagste niveau ooit. Op zaterdag bedroeg de marktdominantie slechts 38,32%.


Grote daling dominantie tijdens cryptocrash

De enige keer dat de BTC dominantie dit jaar zo laag is geweest, was in mei toen het 37,76% bereikte. De laagste dominantie ooit bereikte BTC in mei 2018. Toen lag het op 33%. Gedurende 2018 schommelde Bitcoin meestal rond de 40%.

BTC dominantie door de jaren heen – Bron: Tradingview

Marktdominantie verwijst naar het aandeel van één cryptocurrency in de totale cryptomarktkapitalisatie. De totale marktkapitalisatie van de hele cryptomarkt bedraagt nu $2,4 biljoen en de marktkapitalisatie van Bitcoin is $924 miljard. Op het moment van schrijven ligt de BTC dominantie rond de 41 procent.

De marktcrash die op vrijdag begon en zaterdag verderging, trof de hele markt, maar vooral ook de Bitcoin. Bezorgdheid over de Omikron COVID-19-variant, plus de Federal Reserve die sprak over een “hoger inflatierisico” zorgden ervoor dat de traditionele aandelenmarkten daalden, net zoals de cryptomarkt.


De dominantie van Ethereum groeit

Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency ter wereld, heeft zijn koers de afgelopen dagen ook flink zien dalen. De marktdominantie is echter gestegen naarmate mensen hun Bitcoin verkopen. De laatste cijfers van CoinMarketCap laten zien dat de dominantie van Ethereum op 21.7% ligt. Dit is het hoogste punt sinds 2018. Om dat in perspectief te plaatsen, in maart was dit slechts 11%. Sommige analisten zeggen nu zelfs dat ze verwachten dat Ethereum ooit Bitcoin in zal gaan halen.

Ethereum heeft echter nog een lange weg te gaan voordat dat gebeurt. Op dit moment ligt de totale marktwaarde van ETH namelijk rond de $471 miljard. Dat is nog altijd 47% lager dan de totale waarde van de Bitcoin.

Bitcoin nieuws

QCP Capital uit zorgen: Komt er een einde aan de Bitcoin-rally in het 2e kwartaal?
Nieuwe Bitcoin ETFs kochten al voor $35 miljard aan BTC
Stevent de Bitcoin koers af op een recordhoogte van $180.000?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?