Nieuws

Mastercard dient patent in die het mogelijk maakt blockchain valuta te koppelen aan bankrekening

Mastercard heeft een nieuw patent ingediend op het gebied van consumentenbescherming en betalingstransacties op basis van de blockchain-technologie. Dit blijkt uit een patentaanvraag bij het bureau voor Patenten en Handelsmerken in de Verenigde Staten. 

Bankrekening koppelen

De nieuwe octrooiaanvraag omvat een nieuwe vorm van een (openbare) blockchain gebaseerde methode voor het koppelen van activa tussen blockchain- en normale valutarekeningen, zoals bankrekeningen. In dit octrooi van Mastercard wordt er een methode omschreven voor “het beheren van fractionele reserves van blockchain-valuta”, zoals het opslaan van fiat-valuta op één centrale rekening. Deze wordt vervolgens samengevoegd met ‘blockchain-valuta’. Het systeem hierachter bevat elk een aantal accountprofielen, waarvan elk profiel een fiat-valutabedrag heeft, net zoals een blockchain-valutabedrag, een account-ID en een (factuur)adres. Hiermee worden gebruikersaccounts geïdentificeerd voor het uitvoeren van transacties.

Voordelen

Volgens Mastercard is deze combinatie van traditionele betalingssystemen met een op blockchain gebaseerde valuta de consumenten en handelaren de voordelen biedt van de blockchain, terwijl ze toch nog de beveiliging van rekeninginformatie behoudt zoals deze nu is. Tevens behouden de consumenten op deze manier de sterke verdediging tegen fraude en diefstal en wordt deze mogelijk nog verder uitgebreid. In de octrooiaanvraag beschrijft Mastercard dat de nieuwe methode het mogelijk maakt om de kans op fraude of risico’s in verband met blockchaintransacties te kunnen beoordelen, aangezien de bestaande betalingsalgoritmes zoals kredietbureaugegevens of demografische informatie kunnen en moeten worden verstrekt door de traditionele betalingsnetwerken.

Kortere transactietijden

Door gebruik te maken van de blockchain technologie wordt het voor Mastercard mogelijk om transactietijden te verkorten, evenals het beveiligen van gebruikersinformatie. Alhoewel Mastercard op deze manier steeds meer richting cryptocurrency gaat, is haar standpunt nog steeds niet erg positief naar cryptocurrency. In afgelopen najaar vond de MasterCard CEO namelijk nog dat de nog niet door de overheid ondersteunde cryptocurrency maar rommel was. Dit standpunt lijkt nu toch te veranderen.