crypto crash, prijs crash
Altcoin

Memecoin ‘Grok’ daalt met 74% na beschuldigingen van oplichting

Een memecoin, vernoemd naar het Grok AI-project van Elon Musk, is sterk in waarde gedaald na beschuldigingen dat het sociale media-account ervan gerecycled is van een eerdere frauduleuze token. De munt heeft natuurlijk niets met Elon Musk, Twitter en kunstmatige intelligentie te maken, maar dat heeft de makers er niet van weerhouden om mensen met dat idee op te lichten.

GROK-memecoin stort in

De waarde van een memecoin, die zijn naam ontleent aan Elon Musk’s kunstmatige intelligentieproject “Grok”, is met meer dan 70% gedaald na beweringen van blockchain-onderzoeker ZachXBT. Hij stelde dat het social media-account van de token was gerecycled van een eerder frauduleus tokenproject.

Op 13 november deelde ZachXBT op X (voorheen Twitter) screenshots die aantoonden dat diverse social media-accounts en websites die aan het Grok (GROK) token waren gekoppeld, afkomstig waren van eerdere projecten. Hieronder viel ook een in onbruik geraakt memecoin-project genaamd ANDY, dat aanzienlijk in waarde was gedaald ten opzichte van zijn all-time high.

Binnen vijf uur na de post van ZachXBT zagen liefhebbers van memecoins toe hoe GROK met 74% kelderde, van zijn recordhoogte van $0,027 naar een dieptepunt van $0,007. Volgens gegevens van DexTools is de prijs sindsdien afgenomen tot $0,011.

In een opvolgende post benadrukte ZachXBT een Etherscan-transactie die aantoonde dat het GROK-team ongeveer $1,7 miljoen aan tokens naar een burn-adres heeft gestuurd. Deze actie was bedoeld om het aanbod te verminderen en het vertrouwen in de token te herstellen.

De ontwikkelaar van Grok verbrandde 90 miljoen GROK-tokens nadat de prijs van de token kelderde. Bron: Etherscan

Crisismodus

Op 14 november beweerde het X-account van het GROK-token in een bericht dat het ontwikkelingsteam alle tokens van het deployer-adres had verbrand. Dit betrof ongeveer 180 miljoen GROK-tokens, wat bij de huidige prijzen een waarde van ongeveer $2 miljoen vertegenwoordigde.

Bij zijn hoogtepunt op 13 november, met een piek van $0,027, had GROK een marktkapitalisatie van bijna $200 miljoen, waardoor het een van de meest prominente nieuwe memecoins in de huidige cyclus werd.

De lancering van deze memecoin vond plaats op 5 november, dezelfde dag waarop Elon Musk zijn vermeende concurrent voor OpenAI’s ChatGPT, Grok AI, aankondigde. Gedurende de daaropvolgende week steeg de waarde met maar liefst 33.650%, terwijl memecoin-handelaren zich snel verzamelden om te profiteren van de hype.