Ethereum, ether
Ethereum

MetaMask lanceert stakingservice voor Ethereum

MetaMask, een bekend cryptowalletbedrijf, heeft een nieuwe stakingservice geïntroduceerd waarmee gebruikers hun fondsen kunnen bundelen en staken via validators van enterprise-kwaliteit, beheerd door blockchainsoftwarebedrijf Consensys.

Deelnemen aan staking zonder minimumvereiste

Deze nieuwe service stelt MetaMask-walletgebruikers in staat om hun Ethereum te staken zonder te voldoen aan de hoge minimumvereiste van 32 ETH, momenteel ter waarde van ongeveer $112.000. Dankzij de stakingpool van MetaMask kunnen gebruikers met minder ETH toch deelnemen aan het netwerk en stakingbeloningen verdienen.

Sinds de overstap van Ethereum naar een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme, zijn validators essentieel geworden voor het verwerken van transacties, opslaan van gegevens en toevoegen van blokken aan de Beacon Chain. Validators zorgen voor de veiligheid en decentralisatie van het netwerk. Matthieu Saint Olive, senior productmanager bij Consensys, stelt dat de pooled staking-service van MetaMask de decentralisatie en beveiliging van Ethereum versterkt. Volgens Saint Olive draagt meer gestaked ETH bij aan de beveiliging van het netwerk, mede doordat de validatorinfrastructuur verspreid is over meerdere cloudproviders, regio’s, consensusclients en uitvoeringsclients.

‘Slashing’-risico blijft wel bestaan

Alhoewel validators rente verdienen op hun gestakete munten, bestaat er een risico op “slashing” als een validator zijn werk niet goed uitvoert of betrokken raakt bij collusion, wat kan leiden tot verlies van fondsen. Saint Olive verzekert echter dat Consensys-validators sinds 2020 zonder slashing-incidenten opereren.

Niet iedereen kan echter voldoen aan de minimale vereiste van 32 ETH om een validator te worden. Momenteel schommelt de prijs van ETH rond de $3.500, wat deelname aan staking voor velen onbetaalbaar maakt. Volgens MetaMask heeft 99% van de ETH-houders minder dan 32 ETH en is 74% van de ETH nog niet gestaked, waarbij een groot deel van de gestakete ETH zich in een paar grote pools bevindt.

De nieuwe service van MetaMask biedt een oplossing voor gebruikers met minder dan de vereiste 32 ETH. Zij kunnen nu deelnemen aan staking via Consensys validators en hun activa “op elk moment unstaken”, afhankelijk van de exit queue-protocollen van de validators.

Nieuwe service kan vergeleken worden met liquid staking

Joseph Lubin, CEO van Consensys en mede-oprichter van Ethereum, vergeleek de nieuwe service met liquid staking, waarmee gebruikers op een vrij liquide manier kleine of grote hoeveelheden Ether kunnen toewijzen en snel weer terughalen.

Alhoewel de service een uitkomst biedt voor ETH-houders, is deze momenteel nog niet beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. MetaMask werkt eraan om de service binnenkort ook in deze rechtsgebieden beschikbaar te maken. Saint Olive benadrukt dat het regelgevingslandschap in de VS nog steeds in ontwikkeling is en verwacht dat de service daar wordt uitgerold zodra er meer beleidsduidelijkheid is. Voor het VK verwacht Saint Olive dat toezichthouders het huidige regime zullen moderniseren en meer duidelijkheid zullen bieden aan de stakingmarkt.

Ethereum nieuws

Aantal gestakete Ethereum dicht bij nieuw record in aanloop naar ETF-debuut
Ethereum ETF’s zijn bijna klaar om gelanceerd te worden
3 redenen waarom Ethereum achterblijft op Bitcoin in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen