Ethereum

Miner geeft meer dan 7.600 ETH terug die ten onrechte betaald waren

Na een foutieve transactie bij de gedecentraliceerse exchange van DeversiFi, werd een gigantische netwerkvergoeding uitbetaald. Deze fout is door de miner opgemerkt en het volledige bedrag is inmiddels teruggestort.


7.626 Ethereum uitbetaald

Het team van DiversiFi kwam ook zelf achter de transactie. Op 27 september werd namelijk een valse transactie opgemerkt met een extreem hoge netwerkvergoeding. Zo zou een gebruiker die met een hardware-wallet verbonden was maar liefst 7.626 Ethereum (ETH) uitbetaald. Dit komt neer op circa $23 miljoen op dat moment.

DeversiFi, dat door Bitfinex aangedreven wordt, betaalde de gasvergoeding voor de transactie. De transactie zelf had naar verluidt betrekking op de overdracht van $100.000 in Tether. Het team van de gedecentraliseerde exchange bevestigde vrijwel direct dat er een onderzoek gestart zou worden om zeker te zijn dat er geen fondsen aangetast waren en het om een foutieve transactie ging.


Geen gebruikers getroffen & hoge transactiekosten

Na onderzoek bleek echter dat de transactie echt gemaakt was, en dat de miner circa $23 miljoen aan netwerkvergoedingen ontving. Paolo Ardoino, directeur technologie bij Bitfinex, verzekerde de gebruikers dat het probleem hoe dan ook zou worden opgelost.

De crypto-exchange bleek geluk te hebben, want de miner is goedzinnig. Naar verluidt is de miner die de 7.626 ETH ontving ingestemd om bijna alles terug te storten. Al het onterecht gestorte ETH zal worden teruggestort. Er zijn gedurende dit proces geen gebruikers getroffen.

Deze transactie leidde echter wel weer tot enkele discussies online, waar veel twijfels waren over de hoge transactiekosten van Ethereum. Deze kosten zijn namelijk wederom gestegen en zijn mogelijk een factor geweest in deze foutieve transactie.

De transactiekosten zijn volgens gegevens afkomstig van BitInfoCharts voor Ethereum gestegen naar gemiddeld $45. Dit zijn sinds 9 september de hoogste tarieven, en de op één-na hoogste ooit. Voor complexe slimme contracten zou bovendien nog meer worden gevraagd. Alhoewel hier naar verluidt aan gewerkt wordt om deze fee’s aanzienlijk naar beneden te krijgen, is het een zorgwekkende trend.