tether, USDT
Stablecoin

Moeten we ons zorgen maken om een ontkoppeling van Tether?

Er gaan momenteel geruchten dat Tether (USDT) – de grootste stablecoin van de markt – zwaar onder druk staat. De stablecoin handelt op dit moment net onder de koers van 1,00 dollar en ondervindt een gigantische verkoopdruk in de DeFi-wereld. Zijn er handelaren die meer weten dan wij en mogelijk informatie hebben over problemen bij de stablecoin-uitgever?

Overspoeld met Tethers

We kunnen met de huidige koers nog niet stellen dat de koppeling met de Amerikaanse dollar definitief verloren is, want Tether heeft wel vaker onder de koers van 1,00 dollar gehandeld. Het is echter wel een feit dat de liquiditeitspools van Uniswap en Curve zijn overspoeld met verkooporders voor USDT.

Als die vloedgolf doorzet, dan kan dat in theorie tot een ontkoppeling van Tether leiden die zijn weerga niet kent. Dat zagen we tijdens het omvallen van Silicon Valley Bank ook even gebeuren met het USDC van Circle en Coinbase.

Die stablecoin verloor op dat moment ook tijdelijk de koppeling met de Amerikaanse dollar en zakte helemaal terug naar 0,93 dollar voordat het zijn koppeling wist te herpakken. Dat duurde alles bij elkaar een paar dagen. Als je zoiets ziet gebeuren en vertrouwen hebt in een munt, dan kan dat ook een interessant moment zijn om wat winst te pakken.

Moeten we ons zorgen maken?

Op dit moment is er nog niet zoveel aan de hand, behalve dat veel handelaren in de DeFi-wereld momenteel Tethers omwisselen voor onder andere DAI tokens. Hoewel de huidige ontwikkeling nog geen echte aanval op Tether is, zeggen de analisten van Blockworks Research dat een dump van deze omvang ook een voorbode kan zijn voor een meer significante ontwikkeling in de markt.

tether

De verkoop is volgens hen met name zorgwekkend, omdat een eventuele ontkoppeling van USDT versterkt kan worden door een gebrek aan liquiditeit in de DeFi-pools. Met name voor Uniswap v3, omdat daar de liquiditeit vooral geconcentreerd is om de koers van 1 dollar.

Een ontkoppeling van USDT kan catastrofaal zijn voor de crypto-economie, omdat het verreweg de grootste stablecoin van de markt is. De afgelopen maanden steeg het marktaandeel van de munt van Tether behoorlijk ten opzichte van het sterker gereguleerde USDC van Circle.

Over de afgelopen drie maanden steeg de market cap van Tether met ongeveer 14 miljard, terwijl USDC eenzelfde bedrag aan market cap moest inleveren.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?