Stablecoin

National Australia Bank maakt eerste internationale stablecoin-transactie

Je zou door al het spektakel bijna vergeten dat er ook nog iets anders is dan de Bitcoin koers. De National Australia Bank (NAB) publiceerde op 14 mei echter een verklaring die meer dan nieuwswaardig is. Deze Australische bank zegt namelijk dat het de eerste grote financiële instelling is die een internationale stablecoin-transactie faciliteerde op een publieke blockchain. Het gaat om een transactie met de AUDN stablecoin, die is gekoppeld aan de Australische dollar.

Ethereum blockchain

Niet geheel onverwachts vond de transactie plaats op de blockchain van Ethereum, die het thuis is van een hele hoop verschillende stablecoins. De National Australia Bank maakte gebruik van smart contracts voor zeven verschillende valuta, zo blijkt uit de verklaring. Het ging onder andere om de Australische, Nieuw-Zeelandse, Singaporese, Amerikaanse, Japanse, Britse en Europese fiatvaluta.

De stablecoins in kwestie werden gecreëerd als verse bankschulden op de ERC-20 standaard op Ethereum. National Australia Bank werkt samen met het platform van Fireblocks en Blockfold om de boel te realiseren. “Wij geloven dat bepaalde elementen van de toekomst van de financiële wereld op blockchain technologie zullen leunen”, aldus Drew Bradford van NAB.

Met de pilot laat de Australische bank zien dat de transactietijd kan dalen van enkele dagen naar een paar minuten. Het doel van NAB met de testronde is om de internationale protocollen van banken te vereenvoudigen. Voor het einde van het jaar wil het bedrijfsmatige en institutionele klanten ondersteunen met transacties in stablecoins.

Niet de eerste

Overigens is de NAB niet de eerste grote bank die een op de Australische dollar gebaseerde stablecoin lanceert. De eerste was de Australia and New Zealand Banking Group die in maart 2022 al een digitale Australische dollar lanceerde. Het is heel interessant om te zien hoe veel partijen uit de traditionele wereld wel heil zien in de technologie en ook Ethereum gebruiken om dit soort projecten op te bouwen.

Dat geeft een hoop vertrouwen in de toekomst. Zeker als blijkt dat dit soort toepassingen het traditionele financiële systeem sneller en goedkoper maken. Uiteindelijk betalen we elkaar nog steeds met fiatgeld en niet met Bitcoin. Wat dat betreft is het een mooie ontwikkeling dat de technologie ook internationale overboekingen goedkoper kan maken.

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins