Bitcoin (BTC) ATM
Bitcoin

Negen jaar na de eerste Bitcoin ATM, zijn er nu wereldwijd ruim 38.000

Het begon allemaal met de eerste Bitcoin ATM in oktober 2013 in een koffietentje in Canada. Die ATM draaide in de eerste week een totaal van 348 transacties voor 100.000 dollar. We zijn inmiddels negen jaar verder en het aantal Bitcoin ATMs is uitgebreid tot een totaal van 38.804 en we zijn nog lang niet klaar.

De opkomst van Bitcoin

Het zijn cijfers die spreken voor de adoptie en absolute doorbraak van Bitcoin op het financiële wereldtoneel. Al moet gezegd dat de adoptie van Bitcoin ATMs vooral in de Verenigde Staten een vlucht heeft genomen, want 88 procent van de apparaten staan in Amerika. Daarnaast is de Verenigde Staten verantwoordelijk voor 90 procent van de installaties van de afgelopen maanden.

In oktober alleen werden 129 van de 205 nieuwe machines in de Verenigde Staten neergezet.

Canada, het thuis van de eerste Bitcoin ATM, telt nu een totaal van 566 machines. Daarmee mag het zichzelf nog steeds op de borst kloppen met 6,6 procent van het wereldwijde totaal. Spanje staat momenteel op plek drie met 0,6 procent van het totaal en 215 Bitcoin ATMs. De totale markt voor deze apparaten wordt nu gewaardeerd op 46,4 miljoen dollar en moet volgens een rapport van Research en Markets uitgroeien tot een markt van 472 miljoen dollar in 2027.

2022 is een slecht jaar

Het jaar 2022 is niet alleen een dramatisch jaar voor de Bitcoin koers. Ook het aantal nieuwe installaties is in de maanden januari tot mei behoorlijk vertraagd. In september moest de markt voor het eerst zelfs een terugval van 459 machines in de boeken schrijven. Bitcoin is op dit moment nog steeds de meest populaire munt, want bij 100 procent van de ATMs is het mogelijk om Bitcoin te pinnen.

Verrassend genoeg is ook Litecoin extreem populair met een dekkingsgraad van 81 procent. Daarmee staat het zelfs boven Ethereum, dat het moet doen met een dekkingsgraad van 74 procent. Dogecoin staat op plek 4 met 40 procent. Ergens lijkt dat ook aan te geven dat de machines niet volledig met de markt meebewegen en een ander segment aanspreken. Anders zou Ethereum per definitie dichter bij Bitcoin moeten staan.

Bitcoin nieuws

Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
BlackRock CEO is ‘heel bullish’ over Bitcoin
Bitcoin koers 67% omhoog in 2024, waar ligt het plafond?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?