Nieuws

Nieuw anti-bot protocol moet de Captcha doen verdwijnen

Twee blockchain-startups hebben goed nieuws voor hen die het beu zijn om AI’s te leren om stoptekens te herkennen. Hierom hebben de bedrijven aangekondigt dat er een nieuwe oplossing aankomt die gericht is op het aanpakken van de huidige plaag van geautomatiseerde botnetten op internet. Deze applicatie zal op het Ethereum netwerk gaan draaien.

Bots vormen een probleem

Vrijwel iedereen op het internet weet dat bots een probleem vormen. Hierom moet men bijvoorbeeld bij het aanmaken van een nieuw account steeds opnieuw bewijzen dat het wel een echt persoon is. Dit gebeurt door het aanvinken van een boxje, of het uitzoeken van specifieke objecten als verkeerssignalen of auto’s. Deze test of het daadwerkelijk wel mensen zijn wordt de captcha genoemd. Deze captcha’s worden vaak als lastig gezien door de gebruiker. Maar bedrijven doen dit om het onderliggende probleem te voorkomen, die nooit zeker weten hoeveel vertoningen hun advertenties krijgen van mensen of bots.

Ruim één derde is frauduleus

Volgens Serafin Lion Engel, de CEO van één van de twee blockchain-startups is ongeveer 37% van alle advertentievertoningen die bedrijven betalen voor advertentienetwerken frauduleus. Dit is een groot probleem, want hierdoor verliezen de bedrijven opbrengsten. Hierom is het nieuwe ‘Bot or Not’ protocol bedacht. Dit zou bots moeten die op advertentienetwerken terecht komen moeten verminderen. DataWallet heeft dit  product ontwikkeld in samenwerking met een andere startup, Enigma, die zich richt op het privé houden van gegevens in slimme contracten op basis van blockchain.

Augustus

DataWallet en Enigma zijn in augustus dit jaar begonnen met het partnerschap. Dit moet worden gecoördineerd door middel van de lancering van de eerste versie van Enigma’s “geheimen  contracten” protocol. Dit protocol zou later gedurende dit kwartaal moeten lanceren.

Pilot

De twee bedrijven zijn momenteel de Bot or Not service aan het testen met een pilot. Deze zal drie á vier maanden in beslag gaan nemen, waarna een volledige uitrol volgt in de lente van 2019.