Regulatie Nieuws

Nieuw rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank in aantocht

Op woensdag 1 februari is het zover en krijgen we weer een nieuw rentebesluit van de Federal Open Market Committee (FOMC). Dit is het de rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die we ook wel de Federal Reserve noemen. De verwachting voor woensdag is dat we het met een renteverhoging van 0,25 procent moeten doen.

Fantastische start van 2023

Het jaar 2023 is fantastisch begonnen voor Bitcoin, met een stijging van ongeveer 40 procent sinds 1 januari. Voor het eerst sinds de zomer van 2022 is de koers boven de 23.000 dollar uitgekomen en tot nu toe weet Bitcoin zich daar redelijk stabiel te houden. “Bitcoin zou moeten consolideren in aanloop naar de beslissing van de FOMC, met een risico naar beneden als de Federal Reserve hawkish blijft,” aldus Edward Moya van Oando in een notitie van vrijdag aan zijn clientèle.

Met consolideren bedoelen we dat de koers ongeveer in dezelfde regionen blijft en hawkish betekent dat de Federal Reserve streng is. Dat laatste zou betekenen dat ze opteren voor meer renteverhogingen of dat ze de rente nog lang op dit redelijk hoge niveau willen vasthouden. Allebei die dingen zouden een slechte zaak zijn voor Bitcoin.

Kleine opleving

De koersen leefde op nadat op vrijdag bekend werd dat de Personal Consumption Expenditures (PCE), de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve, een behoorlijke vertraging van de inflatie liet zien. Dat is een goed teken, want uiteindelijk is dat wat de Federal Reserve wil bereiken met de renteverhogingen. Zolang de inflatie hoog blijft, zal ook de rente niet dalen. Wat dat betreft is het echt hard nodig dat de inflatie blijft dalen.

De crypto-markt is in ieder geval aan een behoorlijke inhaalslag bezig ten opzichte van traditionele financiële assets. Waar Bitcoin bijna 40 procent won en Ethereum op een plus van rond de 30 procent staan, moeten de S&P 500 en de Nasdaq 100 het met slechts 6 en 10 procent doen. Wat dat betreft lijkt de crypto-industrie de ellende van het omvallen van FTX van zich af te gooien.

Regulatie nieuws

Italië blokkeert ChatGPT en onderzoekt vermoedelijke overtredingen
India incasseert meer dan $19,2 miljoen aan cryptobelastingen in het fiscale jaar 2023
Thaise SEC wil de beperkingen op Initial Coin Offerings opheffen
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden