Regulatie

Nieuw wetsvoorstel in Rusland verplicht verkiezingskandidaten om crypto’s aan te geven

De Russische staat Doema heeft een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd waarmee verkiezingskandidaten in het land verplicht worden gesteld om hun crypto-bezit aan te geven.


Nieuwe wet nog niet ingegaan

Hiernaast worden de verkiezingskandidaten gevraagd om een bron van inkomsten aan te geven waarmee ze hun cryptocurrencies in eerste instantie mee hebben gekocht. Het betreft naar verluidt niet enkel de verkiezingskandidaten, maar ook de echtgenoten ervan en eventuele minderjarige kinderen.

Het wetsvoorstel is in maart van dit jaar geïntroduceerd en bevat meerdere wijzigingen in de huidige Russische wet. Een voorbeeld hiervan is inzake de presidentsverkiezingen en parlementsverkiezingen in Doema, waar kandidaten nu verplicht worden hun crypto-bezit en -activiteit te delen. De wet is nog niet direct ingegaan; in medio juni zullen nog enkele wijzigingen besproken worden. Wanneer deze eenmaal verwerkt zijn zal een datum worden vrijgegeven waarop de wet officieel ingaat. De verkiezingen in Doema staan momenteel gepland voor september 2021. De regerende partij, Verenigd Rusland, verwacht ongeveer tweederde van de in totaal 450 zetels in Doema te winnen.


Oppositiepartij gelabeld als extremistische organisatie

De Russische opositie staat over het algemeen bekend om het accepteren van Bitcoin (BTC). Dit heeft ervoor gezorgd dat er grote zorgen zijn over de crypto-acvititeit van nieuwe afgevaardigden. De Russische ‘Anti-Corruption Foundation’ zou opgericht zijn door de gevangengenomen Kremlin-criticus ‘Alex Navalny’ en is inmiddels uitgeroepen tot extremistische organisatie. Zij zouden sinds 2016 BTC in de vorm van donaties geaccepteerd hebben.

Eerder dit jaar werd het in Rusland verplicht gesteld voor overheidsfunctionarissen om hun cryptovaluta te rapporteren en in sommige gevallen zelfs te verkopen. Hiermee lijkt dit een logisch vervolg op deze stap. Het is echter nog niet bekend wat de volgende stap zal gaan zijn.