Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

Nieuwe versie van populaire antivirus-tool installeert crypto-miner

Norton, de populaire antivirus-tool, heeft een enorme lading kritiek over zich heen gekregen. Sinds een nieuwe update installeert de tool namelijk automatisch een Ethereum (ETH)-miner op de apparaten van gebruikers. De crypto-miner blijkt tevens niet heel eenvoudig te verwijderen te zijn.


Norton Crypto

Het zou naar verluidt gaan om de gebundelde tool met de naam ‘Norton Crypto’. Dit is een cryptocurrency-mining-tool die in dit geval specifiek Ethereum kan minen.

Dit resulteerde echter in enkele zorgen die snel gedeeld werden op sociale media als Reddit en Twitter. Diverse gebruikers zouden namelijk beweren dat de nieuwe functie klanten nu forceert om meer kwijt te zijn aan onder andere elektriciteitskosten. De tool zorgt er namelijk voor dat zowel de computerprocessor (CPU) en de grafische verwerkingskaart (GPU) wanneer de computer aan staat meer stroom zullen verbruiken door Ethereum te minen. Op de lange termijn zorgt dit probleem er ook voor dat onderdelen sneller kapot zullen gaan, doordat deze standaard meer gebruikt worden.

Toch stelt dit de ontwikkelaar naar verluidt in staat om een hoop winst te maken. De media-outlet ‘The Verge’ heeft een experiment uitgevoerd om na te gaan om hoeveel kosten dit gaat. Uit hun resultaten kwam naar voren dat een nachtje Ethereum minen via Norton Crypto circa $0.66 aan elektriciteit kostte. Dit zijn uiteraard wel daluren, wat ervoor zorgt dat de stroomprijzen iets lager uitvallen dan overdag (piekuren).


Wil jij crypto verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Tool wordt stilletjes geïnstalleerd

Alhoewel de nieuwe tool wel stilletjes geïnstalleerd wordt zonder dat de gebruikers hier vanaf weten, heeft een woordvoerder van NortonLifeLock laten weten dat het ook eenvoudig te verwijderen is. Dit kan naar verluidt door Norton’s ingebouwde sabotagebeveiligingsfunctie tijdelijk uit te schakelen. Vervolgens kan het uitvoerbare bestand van Norton Crypto verwijdert worden. Waar dit wellicht niet de meest eenvoudige manier is om iets te verwijderen, kan het wel.

In juli van afgelopen jaar werd de op de cloud gebaseerde functie gelanceerd. Gebruikers kunnen sindsdien crypto minen en de beloningen sturen naar een eigen crypto-wallet. Doordat er gedeeltelijk de service van Norton gebruikt wordt, vragen zij 15% commissie. De overige 85% gaan naar de gebruikers zelf.


Uitbetalen niet eenvoudig

Naar verluidt kan de crypto-mining-optie enkel en alleen geactiveerd worden op Nvidia- of AMD-videokaarten met ten minste 6 GB aan geheugen. Vervolgens verloopt het proces via een miningpool, die de rekenkracht van elke gebruiker combineert om de kans op het minen van een blok te vergroten. Dus degenen die kracht bijdragen, krijgen vervolgens een deel van de beloning.

Het blijkt tot slot niet het meest eenvoudige te zijn om de behaalde inkomsten, minus de Norton-commissie, uit een Norton-wallet uit te betalen. Momenteel is namelijk de enige manier om de crypto in te wisselen voor fiat-valuta door deze over te zetten naar een Coinbase-account. Dit brengt op zijn beurt transactiekosten met zich mee die in rekening worden gebracht door het Ethereum-netwerk. Ook Coinbase rekent vervolgens extra transactiekosten als je de crypto via daar wil uitbetalen. Het gebruik van de Norton-tool heeft hiermee zowel positieve als negatieve kanten.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten