Blockchain Nieuws

Nigeria wil eNaira-adoptie stimuleren via autoriksja’s

De centrale bank van Nigeria lanceerde afgelopen jaar de eNaira, de allereerste CBDC in Afrika. De digitale valuta wordt tot op vandaag de dag echter nog weinig gebruikt. Hier wil de bank verandering in brengen.

CBDC nog relatief weinig niet gebruikt

Volgens een rapport afkomstig van Bloomberg, zou momenteel slechts 0.5% van de inwoners gebruik maken van de eNaira. Het is hierbij benoemingswaardig dat het land circa 211 miljoen inwoners telt. De lage acceptatiegraad wordt voor een deel veroorzaakt door een gebrek aan duidelijkheid over het verschil tussen CBDC’s en digitale valuta’s.

Ook was de marketing van de eNaira door de centrale bank van Nigeria niet voldoende. Toch wil de bank nu het gebruik van de eNaira gaan stimuleren. Dit willen ze nu gaan doen door zich naar gemotoriseerde riksja’s te wenden. Passagiers krijgen hierdoor bijvoorbeeld kortingen van 5% op iedere rit.

Populariteit crypto’s neemt toe in Afrika

In vrijwel heel Afrika worden cryptocurrencies steeds vaker gebruikt. Het gebruik ervan is dan ook in relatief korte periode aanzienlijk gestegen. Ook in Nigeria, ondanks een landelijk verbod in virtuele valutahandel. Veel inwoners van het land gebruiken ze nu echter om hun rijkdommen te beschermen tegen de inflatie. Sinds 2015 is de munteenheid al 6 keer gedaald. Momenteel staat 1 Euro gelijk aan 435,70 Nigeriaanse Naira.

De e-Naira lost uiteraard geen inflatieprobleem op. Het is hierdoor niet geheel een verrassing dat de acceptatiegraad ervan niet erg hoog ligt. Ook wordt het probleem gedeeltelijk bij de commerciële banken die actief zijn in het land gelegd. Dit volgens de gouverneur van de Centrale Bank van Nigeria, Godwin Emefiele. Hij beweerde dat, aangezien de CBDC geen kasreserves in het boek van de bank zijn, er eigenlijk geen mogelijkheid is voor de financiële instellingen om vergoedingen in rekening te brengen voor hun gebruik.

Toch is de centrale bank van het land van mening dat het gebruik van de CBDC omhoog kan worden geschroefd. Eén van de voorbeelden die de bank wil doorvoeren om dit te stimuleren is de creatie van speciale ‘USSD-codes’. Dit is een techniek in de GSM-telefonie, waarmee direct ongestructureerde data naar een telefoon kan worden verstuurd. USSD staat voor ‘Unstructured Supplementary Service Data’. Een USSD code begint met een * en eindigt met een #. Hiervoor is de bank in gesprek gegaan met de telecommunicatieproviders in het land. Met dergelijke codes kunnen inwoners de eNaira gebruiken, zonder dat zij een actieve internetverbinding nodig hebben. Het is nog niet bekend wat de volgende stap van de centrale bank zal zijn.

Blockchain nieuws

Fan-token Argentijnse voetbalelftal daalt met 31 procent na verlies tegen Saudi-Arabië
Hoofd van de crypto-afdeling van Twitter levert contract in
Wetsvoorstel Rusland biedt nieuwe manieren aan crypto-miners om beperkingen te omzeilen
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten