Noord-Korea
Nieuws

Noord Korea hackt crypto exchanges om sancties te omzeilen


Volgens de Verenigde Naties heeft Noord Korea grote cryptocurrency hacks uitgevoerd om de economische sancties te omzeilen.


Noord Korea stal voor $571 miljoen aan crypto

Het is de eerste keer dat het expertpanel van de veiligheidsraad van de V.N. de gedetailleerde illegale cryptocurrency activiteiten in Noord Korea omschrijft.

Zoals je misschien wel weet heeft Noord Korea flinke economische sancties opgelegd gekregen door de westerse wereld. Dit voor zijn nucleaire- raketprogramma’s. Door de sancties is het voor het land heel lastig om handel te drijven.

Cryptocurrencies geven het regime een manier om de sancties te ontduiken. Dit komt omdat digitale valuta veel moeilijker te traceren zijn. Ook zijn de munten onafhankelijk van overheidsregulering. Hiernaast vermoed de VN dat Noord Korea blockchain technologie gebruikt om niet traceerbaar te zijn.

De raad schat dat Noord Korea tussen januari 2017 en september 2018 zeker vijf keer met succes een Aziatische crypto exchange hebben gehackt. De schade hiervan ligt rond de $571 miljoen dollar.


Hackersgroep Lazarus zit achter aanvallen op crypto exchanges

Dit is niet de eerste keer dat Noord Korea in verband wordt gebracht met het stelen van cryptocurrencies. In oktober 2018 noteerde het cyberbeveiligingsbedrijf Group-IB dezelfde cijfers. Het bedrijf vertelt dat de beruchte Noord Koreaanse hackersgroep Lazarus achter de aanvallen zit.

In februari 2018 schreef de National Intelligence Service van Zuid Korea in 2017 ook een diefstal van tientallen miljoenen dollars aan cryptotokens toe aan de Noord Koreaanse hackers.

Het panel heeft de VN lidstaten aanbevolen om betere informatie uitwisseling mogelijk te maken. De cyberaanvallen door Noord Korea moeten direct geïdentificeerd worden en zo moeten worden voorkomen.