Hack Nieuws

Hack Nieuws

Noord-Korea zet gestolen fondsen om door middel van altcoins

Noord-Koreaanse cybercriminelen worden er nu van verdacht om, op privacy gerichte, ontraceerbare altcoins in te zetten om gestolen geld om te zetten in cash geld.


Gestolen fondsen omzetten

Dit blijkt uit een rapportage afkomstig van NK News. Hieruit blijkt dat een niet-gepubliceerd rapport is onderzocht dat afkomstig is van een panel van deskundigen van de Verenigde Naties. Uit dit niet-gepubliceerde rapport blijkt dat door Noord-Korea ondersteunde hackers circa $1.5 miljard aan diverse cryptocurrencies hebben gestolen. Een gedeelte hiervan is inmiddels al omgezet in cash geld.

Het omzetten van deze cryptocurrencies gebeurt vervolgens expliciet via op privacy gerichte altcoins. Dit komt omdat deze altcoins erg lastig te volgen zijn. Door gebruik te maken van diverse cryptocurrency exchanges verspreid over de hele wereld, waar op dit moment nog minimale klantidentificatie wordt ingezet, kunnen de munten op dit moment ontraceerbaar worden omgezet in cash geld.

Om het volgen van de altcoins nog lastiger te maken, worden naar verluidt een aantal crypto-mixers gebruikt. Deze services combineren diverse crypto-fondsen van gebruikers wat de privacy van de gebruikers nog verder bevordert. Naar verluidt worden de cybercriminelen gesteund door de Noord-Koreaanse staat, waarschijnlijk om de door de VS opgelegde sancties te omzeilen.


Groot deel overvallen ondersteund door staat

Naar verwachting zijn er inmiddels al talloze virtuele overvallen gepleegd door Noord-Koreaanse hackers, waarmee zij omgerekend meerdere miljarden Amerikaanse dollars hebben kunnen stelen.

De bekendste hackersgroep uit het land is Lazarus. Verwacht wordt dat deze hackersgroep in de periode tussen 2017 en 2018 ruim $570 miljoen gestolen heeft. Naar verluidt ondersteund de Noord-Koreaanse staat zo’n 65% van de hacks. Een voorbeeld van één van deze hacks is een onlangs gelanceerde phishingcampagne te midden in de wereldwijde COVID-19-pandemie. Eerder in 2020 lanceerde dezelfde groep ook een grootschalige scam-actie via de beveiligde berichtendienst Telegram. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.

De Noord-Koreaanse staat probeert via deze weg het nucleaire programma te financieren. Geschat wordt dat Noord-Korea in het jaar 2019 omgerekend bijna $2 miljard heeft gestolen via cyberaanvallen.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten