Nieuws

Noorse Bank denkt na over eigen cryptocurrency

De centrale bank van Noorwegen, ‘de Norges Bank’ denkt na over het ontwikkelen van een eigen cryptocurrency. Deze digitale valuta zou dienen als aanvulling op het contante geld, niet als vervanging.

Waarvoor dient een Crypto van een centrale bank?

In een, door de ‘Norges Bank’ opgesteld rapport, staat beschreven waar een cryptocurrency van een centrale bank aan moet voldoen. De schrijvers van het rapport geven aan dat er meerdere toepassingen zijn van een cryptocurrency voor de centrale bank, namelijk:
  1. Een nieuw wettig betaalmiddel voor particulieren (als aanvulling van contant geld).
  2. Een back-up voor de betalingssystemen.
  3. Een alternatief voor spaarrekeningen.
Door een daling van de uitgave van contant geld is het onderzoek naar een digitale valuta nodig volgens de baas van de Noorse bank. De uitgave van een crypto kan voor een efficiënter betalingssysteem zorgen. Daarnaast kan een digitale valuta zorgen voor meer vertrouwen in het monetaire beleid. (het geheel van maatregelen die een Centrale Bank kan nemen om de waarde van de eigen valuta stabiel te houden.) 

Gaat de Noorse bank initiatief nemen?

De Noorse bank blijft, zolang er vraag naar is, contant geld uitgeven. Dit zal de bank ook blijven doen als het besluit een Central Bank Digital Currency (CBDC) uit te geven. Daarnaast bestaan er nog veel twijfels of de bank überhaupt het initiatief gaat nemen om een digitale valuta uit te geven. De groep die hier onderzoek naar doet is slechts in de beginfase. De groep geeft dan ook aan dat het te vroeg is om te concluderen of de Noorse bank het initiatief moet gaan nemen.

Ook andere landen willen een digitale valuta uitgeven

Noorwegen is niet het enige land waar onderzoek gedaan wordt door de centrale bank naar cryptocurrencies. Zo zijn Zwitserland en ook Zweden (e-krona) bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale valuta.