NordVPN
Review

NordVPN Review 2023

NordVPN is één van de meest populaire VPN-diensten op de wereldwijde markt. Het biedt gebruikers een uitgebreide reeks van functies, waaronder veilige versleuteling, een strikt no-log beleid en een breed scala aan snelle servers op veel locaties verdeeld over de hele wereld.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak kan gemeten worden aan de hand van hoe lastig het installatieproces is, hoe eenvoudig de producten in gebruik zijn, welke apparaten worden ondersteund en of er eventueel een klantenservice is bij potentiële problemen of vragen. Dit zullen we hieronder verder uitwerken.

Installatieproces

Het installeren van NordVPN is in de praktijk erg eenvoudig. Via de officiële NordVPN-website maak je in enkele stappen een nieuw account aan waardoor je vrij snel aan de slag kan gaan. Via enkele stappen heb je NordVPN gedownload, waarna het installeren simpelweg het uitvoeren van het NordVPN-bestand is. 

Vervolgens heb je in enkele stappen NordVPN via de installatiewizard geïnstalleerd. Wellicht een (heel) klein minpuntje bij de installatie is dat de computer (eenmalig) opnieuw moet worden opgestart. Hierna kun je de VPN echter meteen gaan gebruiken.

Het is vanaf dan ook mogelijk om NordVPN bijvoorbeeld automatisch aan te zetten wanneer je computer opnieuw opstart en om direct een verbinding op te zetten. Hierdoor hoef je als gebruiker niet iedere keer zelf te verbinden, wat erg fijn kan zijn. 

Het gebruik

De NordVPN-applicatie werkt op zijn beurt erg prettig. De interface is overzichtelijk en simpel, waardoor het eenvoudig in gebruik is. 

Zo is er een soort wereldkaart waarop je het gewenste land voor je VPN-server kunt kiezen, zoals in onderstaande afbeelding weergegeven. Door deze vervolgens aan te klikken, wordt automatisch een verbinding gestart. Deze verbinding is gebaseerd op de snelste beschikbare server. Dit proces duurt misschien 2 á 3 seconden, waardoor je snel een veilige verbinding hebt opgezet, zonder hier veel voor te hoeven doen. 

Het is echter ook mogelijk om meer geavanceerde opties te kiezen bij het verbinden met een server. Servers kunnen dan ook handmatig gekozen worden, op basis van de behoeften van de gebruiker. Er zijn verschillende soorten servers voor verschillende doelen opgezet, die eenvoudig gekozen kunnen worden via de extra opties. 

Ook de apps voor smartphones werken goed. NordVPN is zowel op iOS als op Android beschikbaar en het eenvoudige gebruik is ook hier weer van toepassing. 

Apparaten-ondersteuning

NordVPN wordt in de praktijk op vrijwel ieder apparaat ondersteund, waaronder Windows, macOS, Android én Android TV, iOS en Linux. Hierdoor kun je vrijwel ieder apparaat eenvoudig beveiligen.

Tevens beschikt Nord over browserextensies en kun je NordVPN ook op je router installeren. Vervolgens kun je op één NordVPN-account met maximaal 6 apparaten tegelijkertijd een veilige verbinding gebruiken. Echter, wanneer je NordVPN op je router verbindt, dan wordt iedere verbinding met deze router automatisch via de VPN beveiligd, terwijl hier maar 1 apparaat voor wordt gerekend. 

Al met al is het erg fijn dat je NordVPN praktisch gezien op al je apparaten kan gebruiken. 

Het is wel benoemingswaardig dat de software van NordVPN niet in de Nederlandse taal beschikbaar is. Alhoewel dit zeker geen probleem is, kan dit wel een klein minpunt worden beschouwd.

Klantenservice

Mocht er nou helaas toch iets mis zijn gegaan in de installatie en een simpele herinstallatie ervan heeft geen baat? Dan is er 24/7 klantenservice beschikbaar bij NordVPN. Hier kun je terecht voor al je vragen omtrent NordVPN, of andere Nord-producten, ook na je installatie. 

Je kunt terecht via verschillende kanalen, waaronder een helpcentrum voor veelvoorkomende vragen, een livechat en een e-mailservice.

Normaliter wordt er snel gereageerd op inkomende requests, wat enorm fijn is wanneer je met een vraag of probleem zit waardoor je NordVPN bijvoorbeeld even niet zou kunnen gebruiken. Al met al heeft NordVPN een goede klantenservice.

Privacy en Veiligheid

NordVPN heeft privacy en veiligheid hoog in het vaandel staan. NordVPN streeft dan ook naar het bieden van een veilige en anonieme internetervaring voor zijn gebruikers.

Om de privacy van de gebruikers te beschermen, maakt NordVPN gebruik van geavanceerde encryptietechnologieën. Het bedrijf gebruikt bijvoorbeeld de AES-256-GCM-codering met 4096-bit DH-sleutels voor het beveiligen van de VPN-verbindingen. Alhoewel dit wellicht wat willekeurige tekens lijken, is dit een zeer sterke en veilige vorm van encryptie die ervoor zorgt dat de gegevens van gebruikers veilig blijven tijdens het surfen op het internet.

Hiernaast heeft NordVPN ook een strikt beleid voor het bewaren van geen logboeken (no logs). Dit betekent dat het bedrijf geen informatie bijhoudt over de activiteiten van gebruikers op het internet, zoals bezochte websites, gedownloade bestanden of IP-adressen. Dit beleid wordt onafhankelijk gecontroleerd door PricewaterhouseCoopers AG (Zwitserland), een gerenommeerd bedrijf voor accountants en auditdiensten.

Verder heeft NordVPN zijn hoofdkantoor gevestigd in Panama, wat betekent dat het bedrijf niet onderhevig is aan de wetten van andere landen die mogelijk de privacy van gebruikers zouden kunnen schenden. Het is hierbij benoemingswaardig dat NordVPN geen persoonlijke informatie van gebruikers deelt met derden, tenzij ze wettelijk verplicht zijn om dit te doen.

NordVPN maakt ook gebruik van een kill switch-functie om de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Deze functie zorgt ervoor dat als de VPN-verbinding om welke reden dan ook wordt verbroken, alle internetactiviteit automatisch wordt stopgezet. Dit zorgt ervoor dat de gegevens van gebruikers niet onbeschermd op het internet terechtkomen. Deze optie kan via het instellingen-menu worden aangeroepe

Tot slot heeft NordVPN een uitgebreid beveiligingsprotocol om ervoor te zorgen dat de systemen en infrastructuur van het bedrijf veilig zijn. Dit omvat regelmatige audits en controles van de beveiliging van het netwerk en de servers, evenals het gebruik van geavanceerde technologieën om ervoor te zorgen dat de systemen veilig blijven.

Snelheid

De snelheid van NordVPN-servers kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van de server, de belasting van de server en de afstand tot de server. Over het algemeen heeft NordVPN echter een goede reputatie als het gaat om de snelheid van hun servers.

NordVPN maakt gebruik van meer dan 5.400 servers in 55+ landen over de hele wereld. Dit biedt gebruikers veel opties om een server te kiezen die dichtbij is en daarmee lagere latency en betere snelheden kan bieden. Het bedrijf heeft ook speciale servers voor specifieke taken, zoals het streamen van video’s of het downloaden van bestanden, die zijn geoptimaliseerd voor snelheid. Tevens ligt dit hoge aantal servers hoger dan de meeste VPN-concurrenten.

Bovendien heeft NordVPN verschillende technologieën geïmplementeerd om de snelheid van hun servers te optimaliseren. Het bedrijf maakt gebruik van hun eigen NordLynx-protocol dat gebaseerd is op het WireGuard-protocol, dat bekend staat om zijn hoge snelheden. Daarnaast maakt NordVPN gebruik van de SmartPlay-technologie om snellere en stabielere verbindingen te bieden bij het streamen van video.

Over het algemeen heeft NordVPN een goede reputatie als het gaat om de snelheid van hun servers en biedt het bedrijf verschillende technologieën om de snelheid te optimaliseren. Bij onze eigen tests kregen wij stabiele internetverbindingen tot ongeveer 300 MBit per seconde. Dit is een hogere snelheid dan de meeste andere VPN’s die aangeboden worden.

Mogelijkheden

NordVPN biedt een uitgebreide reeks functies en mogelijkheden om de online privacy en beveiliging van gebruikers te verbeteren. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies en mogelijkheden van NordVPN:

 • Beveiligde VPN-verbindingen: NordVPN biedt gebruikers een beveiligde VPN-verbinding om hun internetverkeer te versleutelen en te beschermen tegen pottenkijkers en hackers. NordVPN maakt gebruik van AES-256-GCM-codering met 4096-bit DH-sleutels om de gegevens van gebruikers te versleutelen, waardoor de verbinding veilig en privé blijft.
 • Threat Protection: Deze functie beschermt jou voor verschillende (online) bedreigingen. Zo wordt je beschermd voor potentieel kwaadwillende websites, voor trackers, voor online advertenties en voor gevaarlijke bestanden.
 • Strikt geen-logboekbeleid: NordVPN houdt geen logs bij van de online activiteiten van gebruikers, waardoor gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat hun activiteiten op het internet worden bijgehouden of opgeslagen.
 • Dark Web Monitor: Deze functie waarschuwt jou voor kwetsbaarheden in persoonlijke gegevens. Zo worden er darkweb-marktplaatsen en pastebins gecontroleerd op gegevens die gekoppeld zijn aan jouw e-mailadres die door hackers
 • Kill switch-functie: NordVPN heeft een kill switch-functie die ervoor zorgt dat al het internetverkeer wordt geblokkeerd als de VPN-verbinding onverwachts wordt verbroken. Dit zorgt ervoor dat de gegevens van gebruikers niet onbeschermd op het internet terechtkomen.
 • Dubbele VPN: NordVPN biedt ook de mogelijkheid om een dubbele VPN-verbinding te maken, waarbij het verkeer door twee afzonderlijke VPN-servers wordt geleid om extra beveiliging te bieden.
 • Onion-over-VPN: NordVPN biedt ook de mogelijkheid om verbinding te maken met het Onion-netwerk van Tor via hun VPN-verbinding. Dit zorgt voor extra anonimiteit en beveiliging.
 • Speciale servers: NordVPN biedt speciale servers voor specifieke taken, zoals het streamen van video, het downloaden van bestanden, het beveiligen van P2P-verkeer en het vermijden van beperkingen.
 • Meshnet: Meshnet biedt een veilige manier om toegang te krijgen tot andere apparaten overal ter wereld. Het werkt op dezelfde manier als een beveiligd lokaal netwerk (LAN) door een directe verbinding tussen apparaten te creëren. Dit maakt Meshnet bijzonder geschikt voor activiteiten die hoge snelheid, lage latentie en geavanceerde beveiliging vereisen, zoals het delen van bestanden, samenwerken aan projecten op afstand en multiplayer gaming.
 • Alle shows kijken die Netflix aanbiedt: Met een VPN-dienst zoals die van NordVPN kun je je geografische locatie eenvoudig aanpassen. Hierdoor wordt het ook mogelijk om alle shows te bekijken die via streamingdiensten zoals Netflix aangeboden worden, maar niet in Nederland beschikbaar zijn.
 • NordVPN-apps: NordVPN biedt gebruikers gemakkelijk te gebruiken apps voor verschillende apparaten en platforms, waaronder Windows, macOS, Linux, iOS, Android en meer.
 • 24/7 klantenservice: NordVPN biedt 24/7 klantenservice via live chat, e-mail en een kennisbank om gebruikers te helpen bij eventuele vragen of problemen.

Pakketten en Prijzen

NordVPN biedt verschillende pakketten en de daarbij horende prijzen aan. Zo kun je kiezen voor het ‘Standard’-pakket, waarbij je toegang krijgt tot de snelle VPN-dienst van NordVPN. Dit pakket kost €3,29 per maand of €88,83 voor de eerste 2 jaar. 

Hiernaast kun je ook kiezen voor het ‘Plus’-pakket. Hierbij krijg je naast toegang tot de snelle NordVPN VPN-dienst ook toegang tot hun cross-platform password manager en hun Data Breach Scanner. Met de password manager kun je eenvoudig wachtwoorden op al je apparaten opslaan, gebruiken en beheren in een versleutelde kluis. De data breach scanner stuurt jou een melding wanneer jouw wachtwoorden, e-mailadres(sen) of creditcardgegevens online gelekt zijn. Dit pakket kost €4,49 per maand of €121,23 voor de eerste 2 jaar.

Met het derde pakket, het ‘Complete’-pakket, krijg je naast toegang tot de bovengenoemde functies ook toegang tot een beveiligde cloudopslag met 1 TB aan opslagcapaciteit. Hiernaast krijg je ook toegang tot de ‘next-generation bestandsencryptie’-functie van NordVPN. Deze optie zorgt voor een veilige encryptie zodat jouw bestanden en gegevens in de cloud beschermd worden. Dit pakket kost €5,99 per maand, of €161,73 voor de eerste 2 jaar.

Conclusie

Op basis van bovengenoemde informatie kunnen wij concluderen dat NordVPN een uitstekende VPN-provider is met een indrukwekkende reeks functies en mogelijkheden die de online privacy en beveiliging van gebruikers verbeteren.
Het bedrijf heeft een strikt geen-logboekbeleid en maakt gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën om de gegevens van gebruikers te beschermen. Met de mogelijkheid om verbinding te maken met speciale servers voor verschillende taken en de optie om een dubbele VPN-verbinding of Onion-over-VPN te gebruiken, biedt NordVPN extra lagen van anonimiteit en beveiliging. 

Bovendien heeft NordVPN apps voor verschillende apparaten en platforms die gemakkelijk te gebruiken zijn, en biedt het 24/7 klantenservice om gebruikers te helpen bij eventuele vragen of problemen. 

Kortom, NordVPN is een betrouwbare, veilige en gebruiksvriendelijke VPN-provider die een uitstekende keuze is voor iedereen die hun online privacy en beveiliging serieus neemt.