Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

Nvidia probeert zowel gamers als miners tegemoet te komen met nieuwe grafische kaarten

De producent van computerhardware waaronder grafische kaarten, Nvidia, is van plan om zijn nieuwe 3070 en 3080 Ti grafische kaarten binnenkort te lanceren. De nieuwe kaarten zullen ingebouwde Ethereum (ETH) hash-snelheidsbegrenzers ingebouwd hebben.


Ingebouwde begrenzer voor minen cryptocurrencies

De nieuwe grafische kaarten staan voornamelijk onder de loer van cryptocurrency miners. Het afgelopen jaar zijn steeds meer grafische kaarten opgekocht door de partijen die crypto’s minen, wat er met de bijkomende COVID-19-maatregelen ervoor heeft gezorgd dat er een groot tekort is ontstaan. Nu het bedrijf steeds meer tegen crypto miners probeert te doen, worden ook veel omwegen gevonden.

Zo zijn de nieuwe grafische kaarten gericht op het inperken van hun capaciteiten ten aanzien van het minen van onder andere ETH. Deze begrenzer hebben ze inmiddels ook al in hun laatste drivers van de huidige grafische kaarten geïmplementeerd. Alhoewel dit ervoor zou moeten zorgen dat de grafische kaarten minder aantrekkelijk zijn voor miners, kan de begrenzing via een omweg omzeild worden. Het is hiermee echter nog maar de vraag wat voor effect dit daadwerkelijk gaat hebben.


Overgang Ethereum naar PoS en effect op grafische kaarten

Toch is het goed om te zien dat het bedrijf inspanningen maakt om op korte termijn al probeert om de tekorten in te perken. Verwacht wordt namelijk dat de tekorten, die voornamelijk door chiptekorten veroorzaakt worden, later dit jaar weer opgelost zullen zijn.

Waar bekend is dat de Nvidia RTX 3060, 3070 en 3080-modellen allemaal de speciale crypto-begrenzer hebben, is dit niet bevestigd bij de Nnvidia RTX 3090. Mogelijk zal de 3090 hierom speciaal bedoeld zijn voor crypto-miners, waardoor het bedrijf crypto-miners tegemoet komt. De Nvidia 3090 grafische kaarten reeks zal naar verluidt over 24 GB Video-RAM bezitten, tegenover 12 GB van de Nvidia 3080. De overige specificaties van de twee grafische kaarten zijn nagenoeg gelijk.

Ook is bekend dat Ethereum waarschijnlijk in de loop van 6 tot 12 maanden overgaat van zijn huidige Proof-of-Work (PoW)-consensusalgoritme naar een Proof-of-Stake (PoS)-consensusalgoritme. Als dit eenmaal gebeurt is, dan zullen grafische kaarten vrijwel irrelevant worden voor het minen van de cryptocurrency. Verwacht wordt dan ook dat na deze update de vraag naar grafische kaarten enorm afneemt, wat op zijn beurt het tekort aanzienlijk vermindert. Het is echter nog even afwachten of dit daadwerkelijk op deze manier gaat plaatsvinden.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten