Blockchain

Nyan Cat viert 10-jarig jubileum met unieke crypto-kunstveiling

In april 2021 bestaat Nyan Cat, bekend van het gelijknamige YouTube-filmpje alweer 10 jaar. De video bleek enorm populair te zijn, met ruim 185 miljoen weergaven. Om het 10-jarige jubileum te vieren biedt Chris Torres, ofwel de maker van Nyan Cat, een unieke versie van de GIF aan voor een veiling op Foundation. Dit is een op cryptocurrency gefocust kunstplatform.


Enkele tweaks in GIF uit 2011

De GIF zou er volgens de maker nu uit moeten zien zoals oorspronkelijk bedoeld was, nadat hij een aantal kleine tweaks heeft aangepast aan de originele versie uit 2011. Hierdoor ziet de GIF er iets anders uit dan die uit 2011, maar zou hij er wel beter uit zien.

Crypto-kunst is in de afgelopen jaren enorm populair geworden, onder andere door de toenemende interesse in NFT’s. Dit zijn non-fungible tokens, oftewel tokens met unieke eigenschappen die via een platform naar keuze verhandeld kunnen worden.

Hierdoor zijn inmiddels meerdere online marktplaatsen ontstaan, waaronder de Nifty Gateway, SuperRare en Zora. Dit maakt het eenvoudig om kunstenaars met kopers te verbinden om zo een eventuele (ver)koop mogelijk te maken.


Foundation 2 weken geleden gelanceerd

Foundation is een nieuw platform, maar is vergelijkbaar met bovengenoemde platforms. Het platform bestaat namelijk pas sinds 2 weken, maar heeft sindsdien al voor ruim $410.000 aan transacties geregistreerd. Het platform lijkt hiermee populair te zijn.

Het platform maakt het ook mogelijk om een kunstenaar te steunen zonder hiermee direct iets te kopen, dit door middel van een donatiesysteem. Het platform biedt onder andere hierdoor meer dan slechts de handel in crypto-kunstwerken. Het is een “plaats waar kunstenaars en de community bij elkaar komen en elkaar helpen”, aldus het bedrijf.