Blockchain, Solana

Oekraïne besteedt $15 miljoen van gedoneerde crypto aan militaire uitrusting

Terwijl crypto valuta donaties blijven binnenstromen, laat de Oekraïense regering weten hoe zij het geld gebruikt.

Donaties voor de verdediging van Oekraïne

Oekraïne heeft $15 miljoen van zijn crypto valuta donaties uitgegeven aan gevechtsuitrusting. Alex Bornyakov, vice-minister van Digitale Transformatie van Oekraïne, zei dat het geld onder andere is gegaan naar kogelvrije vesten die op vrijdag zijn geleverd.

Het ministerie van Digitale Transformatie is twee jaar geleden opgericht om de informatietechnologie industrie van het land te upgraden en snelle internettoegang te bieden. Het is erin geslaagd militaire leveranciers in Europa en de VS te vinden voor kogelvrije vesten, voedsel, verband en nachtapparatuur. Terwijl sommige leveranciers crypto accepteren, accepteren anderen alleen euro’s of dollars. De omschakeling van sommige crypto bezittingen naar deze fiat valuta’s is daarmee dan ook noodzakelijk.

Bornyakov zei in een interview met Bloomberg dat de regering verwacht de tot nu toe ontvangen cryptodonaties van 56,8 miljoen in de komende dagen te verdubbelen. Het grootste deel van het gedoneerde geld kwam van Bitcoin en Ethereum. Er kwamen kleinere bedragen in de vorm van stablecoin Tether, Polkadot, Solana en zelfs van NFT’s. Een van de NFT’s was een CryptoPunk ter waarde van meer dan $200.000. Daarnaast werd er een Julian Assange NFT gedoneerd ter waarde van $1,86 miljoen.

De minister zei dat de meeste donaties van individuen afkwamen. Echter waren er ook bedrijven die investeerden. Een van de bedrijven die donaties hebben gedaan, is Aid for Ukraine. Dit is een fonds dat het doel heeft crypto om te zetten in Amerikaanse dollars. Deze dollars worden uitgegeven in Oekraïne met de hulp van de in de VS gevestigde exchange FTX. Het fonds is opgericht door Solana medeoprichter Anatoly Yakovenko en Sergey Vasylchuk, CEO van het cryptobedrijf Everstake. Vasylchuk heeft eerder samengewerkt met de Oekraïense regering om een digitale valuta voor de centrale bank te ontwikkelen.

NFT collectie in de maak

Bornyakov zei dat het ministerie twee bedrijven heeft ingeschakeld om een NFT collectie te creëren. Deze zullen mogelijk binnen twee weken beschikbaar zijn om fondsen te werven voor de verdediging van Oekraïne. Het staat nog niet vast of de NFT’s gebruikt worden en hoe ze eruit gaan zien.

Het ministerie is niet van plan om CryptoPunk #5364 te verkopen, dat een afbeelding toont van een personage dat een blauwe bandana draagt en een sigaret rookt. De CryptoPunk werd voor het laatst verkocht voor $43.000 in 2021. Het ministerie heeft er geen gebruik van gemaakt, omdat verkopen niet eenvoudig was.

“We gaan iets later met NFT’s werken en zijn nu gefocust op dingen waar we direct mee aan de slag kunnen. Er is geen tijd om erachter te komen hoe je ze kunt omzetten naar fiat.’


Veel fraudeurs profiteren

Fraudeurs hebben misbruik gemaakt van deze situatie door zich te richten op mensen die Oekraïne willen helpen. Dit hebben ze gedaan door niet-authentieke adressen vrij te geven voor mensen die geld willen doneren. Op zaterdag 26 februari 2022 deed de Oekraïense regering een beroep op het publiek om crypto te doneren. Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, spoorde gebruikers aan geen geld naar adressen te sturen zonder er zeker van te zijn dat het geen oplichtersadres is.

De donaties blijvven echter binnenstromen, en misschien creëeren ze eindelijk een echte use-case voor crypto wanneer het banksysteem niet in staat is de behoeften te ondersteunen. De tijd die nodig is om Bitcoin of Ether te verplaatsen, is veel minder dan de tijd die nodig is om traditionele overmakingsbetalingen te bewerkstelligen.