Oezbekistan Crypto
Nieuws

Oezbekistan verhoogt de kosten voor crypto-operaties

Het Nationale Agentschap voor Prospectieve Projecten (NAPP) van Oezbekistan heeft nieuwe regelgeving geïntroduceerd die een aanzienlijke verhoging van de maandelijkse vergoedingen voor deelnemers aan de cryptomarkt in het land met zich meebrengt.

Deze nieuwe richtlijn, aangekondigd op dinsdag 19 maart 2024, past het vergoedingenkader dat oorspronkelijk in september 2022 door het ministerie van Justitie werd geïnitieerd, aan.

Introductie van nieuwe vergoedingsstructuur

De aanpassing volgt op een evaluatie van de “adequate winstgevendheid” binnen de cryptocurrency-retail- en uitwisselingssectoren door de NAPP, leidend tot de introductie van een nieuwe vergoedingsstructuur die zowel crypto-exchanges als retailers treft.

Onder het nieuwe systeem zullen crypto-exchanges nu een maandelijkse vergoeding van 740 Basis Reference Value (BRV) moeten betalen, omgerekend naar 251,6 miljoen Oezbeekse som (UZS) – ongeveer $20.015. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van de voorgaande vergoeding van 400 BRV, of UZS 136 miljoen ($10.819). De BRV is een standaardeenheid gebruikt voor het berekenen van diverse financiële transacties zoals belastingen en boetes.

Crypto-retailers worden eveneens geconfronteerd met een sterk verhoogde vergoeding van 185 BRV, wat neerkomt op UZS 62,9 miljoen ($5.003), een sterke stijging ten opzichte van de vroegere 20 BRV, of ongeveer UZS 6,8 miljoen ($540) per maand.

Verhogen van staatsinkomen uit cryptosector

De NAPP heeft aangegeven dat deze wijzigingen bedoeld zijn om de staatsinkomsten uit de cryptosector aanzienlijk te vergroten, met een verwachte verdubbeling van inkomsten zodra de nieuwe structuur van kracht wordt. Desondanks verzekerde het agentschap dat deze prijsaanpassing de financiële stabiliteit van de dienstverleners binnen de sector niet zou ondermijnen. De nieuwe vergoedingsstructuur wordt op 20 juni van kracht, drie maanden na de officiële bekendmaking.

Deze maatregel volgt kort op de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de NAPP en stablecoin-uitgever Tether. Deze overeenkomst omvat de exploratie, promotie en bevordering van blockchain-gebaseerde innovaties in Oezbekistan, waaronder het gebruik van stablecoins en de tokenisatie van digitale activa. Hoewel de specifieke details van het partnerschap nog niet zijn onthuld, heeft Tether plannen aangekondigd om samen te werken met lokale toezichthouders aan een juridisch en regelgevend kader voor crypto-activa in het land.

Deze ontwikkelingen volgen ook op de intentie van de NAPP om Binance aan te klagen wegens het opereren zonder licentie en het niet betalen van een boete. In Oezbekistan is handel op niet-gelicentieerde beurzen verboden, en handelsservers zijn verplicht om in het land gehost te worden. Sinds 2023 beperkt de Oezbeekse regering de levering van cryptodiensten tot bedrijven met een licentie, waarbij de eerste licenties in november 2022 werden uitgereikt. Eerder had Oezbekistan de toegang tot diverse grote internationale crypto-exchanges, waaronder Binance, FTX, en Huobi, beperkt vanwege beschuldigingen van licentieloze activiteiten.