Ethereum Nieuws

Omzet NFT-markt 8 keer hoger dan één kwartaal geleden

De wereldwijde NFT-markt heeft een nieuw hoogtepunt bereikt in termen van omzet. Zo zijn de verkoopvolumes van deze relatief nieuwe markt gestegen tot 10.7 miljard dollar. Het afgelopen kwartaal lag deze omzet circa 8 keer lager.


Sterke omzetstijging

NFT’s, of Non-Fungible Tokens, maken gebruik van de blockchain-technologie om het eigendom van digitale objecten, waaronder afbeeldingen, video’s, verzamelobjecten of zelfs stukken land vast te leggen. Vervolgens kunnen deze NFT’s worden verhandeld.

Waar de omzetcijfers in de eerste twee kwartalen niet ver van elkaar lagen, $1.2 miljard voor het eerste kwartaal en $1.3 miljard voor het tweede kwartaal, ligt cijfer dit nu op $10.7 miljard. Voornamelijk augustus en september bleken top maanden te zijn voor de NFT-markten, waarbij onder andere OpenSea $3.4 miljard aan omzet genereerde. OpenSea is wereldwijd momenteel de grootste marktplaats voor NFT’s.

Een reden voor de sterke omzetstijging is dat de winst van cryptocurrencies gedurende de Covid-19-pandemie sterk zijn toegenomen. Ze zijn dan ook erg belangrijk geweest voor de stijging van de wereldwijde NFT-markt, onder andere doordat cryptocurrencies gebruikt worden voor de aanschaf van NFT’s.


Bepalen omvang NFT-markt blijkt lastig

Toch blijken de cijfers niet volledig accuraat te zijn. Transacties die namelijk buiten de blockchain plaatsvinden, zoals NFT-verkopen bij veilinghuizen, worden nog lang niet altijd vastgelegd. Hierdoor missen nog transacties, wat het erg lastig maakt om de volledige omvang van de NFT-markt te bepalen. Hierdoor verschilt het omzetcijfer van de NFT-markt per aanbieder. CryptoSlam bijvoorbeeld, een markttracker die geen off-chain-transacties bevat, heeft het omzetcijfer op 9.6 miljard dollar geschat.

Alhoewel de NFT-markten wereldwijd wel steeds populairder worden, blijft het aantal individuen dat tot nu toe NFT’s koopt nog relatief laag. In het derde kwartaal handelden namelijk ‘maar’ 265.927 wallets in NFT’s op de Ethereum-blockchain. De meest verkochte NFT’s worden momenteel verhandeld voor een prijs tussen de $101 en de $1.000.


Populaire NFT’s

Eén van het populairste NFT-merk in het derde kwartaal van dit jaar blijkt Art Blocks te zijn. Dit is een project uit de Verenigde Staten dat NFT’s van algoritmisch gegenereerde digitale kunstwerken verkoopt. De prijzen van Art Blocks liggen wat hoger dan het gemiddelde: circa $15.000 per NFT.

Ook videogaming-gerelateerde NFT’s zijn steeds populairder geworden. Zo heeft bijvoorbeeld Axie Infinity, een videogame gebaseerd op de blockchain-technologie, maar liefst $776 miljoen opgehaald gedurende dit kwartaal.

De duurst verkochte NFT was een digitale collage voor $69,3 miljoen verkocht werd bij Christie’s. Dit is echter verreweg de duurste NFT, want sindsdien is geen enkele andere NFT-collectie in de buurt van die prijs gekomen. De NFT-markten wereldwijd worden echter steeds populairder. Het is nog even afwachten wat de cijfers van het laatste kwartaal van het jaar worden.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten