Crypto Concept
Blockchain

Onderzoek: Europa heeft grootste crypto-markt ter wereld

Het Amerikaanse blockchain-analysebedrijf genaamd Chainalysis heeft een nieuw rapport gepubliceerd met de titel ‘The Chainalysis 2022 Geography of Cryptocurrency Report’. Hieruit is gebleken dat Europa de grootste crypto-markt van de wereld vertegenwoordigt.

Grootste Wereldwijde Regio’s

Uit het onderzoek blijkt dat de regio ‘Centraal-, Noord- en West-Europa de grootste crypto-economie heeft wereldwijd. Van juli 2021 tot en met juni 2022 ontvingen gebruikers en financiële instellingen voor circa 1.300.000.000.000 dollar aan cryptocurrency. Nederland staat in deze lijst op plaats 4, met een totaal transactievolume van 105 miljard dollar. Alleen het Verenigd Koninkrijk (VK), Duitsland en Frankrijk staan in deze lijst boven Nederland. Dit is ook te zien in onderstaand figuur.

Bron: Chainalysis Rapport

Noord-Amerika vertegenwoordigt op zijn beurt dan weer de grootste DeFi-markt ter wereld. Deze regio staat net onder Europa op plaats 2 van grootste crypto-economieën wereldwijd. Tussen juli van 2021 en juni van 2022 was DeFi (Decentralized Finance) goed voor zo’n 37% van alle Noord-Amerikaanse cryptocurrency-transactievolume. Dit is meer dan iedere andere regio.

De snelst groeiende regio zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In termen van crypto-adoptie zijn zij van juli 2021 tot juni 2022 het meest gegroeid. Verwacht wordt dat dit komt door de inflatie bij traditionele valuta’s en onzekere tijden. Hierdoor worden cryptocurrencies steeds vaker gezien als een manier om spaargeld ten minste te behouden.

Meer illegale activiteiten in Oost-Europa dan voor de oorlog

Het is benoemingswaardig dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland ervoor heeft gezorgd dat in Oost-Europa meer illegale activiteiten gespot zijn. Oost-Europa vertegenwoordigt wereldwijd de vijfde grootste crypto-markt. Vroeger heeft deze regio al te maken gehad met relatief veel crypto-witwaspraktijken en ransomware-aanvallen. Het afgelopen jaar was hierop zeker geen uitzondering: transacties met een hoog risico maken namelijk voor ongeveer 6,1% uit van de totale transactie-activiteit in de regio. De eerst opvolgende regio is dit ‘slechts’ 1.2%.

Wanneer gekeken wordt naar de landen waar crypto dit jaar het populairste was, dan komt Vietnam bovenaan te staan, gevolgd door de Fillipijnen en Oekraïne. Nederland staat op plaats nummer 39 op deze lijst. Afghanistan blijkt momenteel het minst populair te zijn in termen van crypto-adoptie. Zij staan namelijk laatste op de wereldwijde crypto-ranglijst.

Blockchain nieuws

Kansen in Tokenisatie voor vermogensbeheerders, volgens Chainlink
Er zitten voor miljoenen vast in wallets gekoppeld aan Coinbase en Vitalik Buterin
Verschuiving in crypto toegangspoorten essentieel voor Web3 Adoptie
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen