rechter amerika Newsbit
Regulatie

Ook voormalig hoofd-ingenieur FTX wil deal maken met autoriteiten: Wat betekent dit voor Bankman-Fried?

Het onderzoek naar FTX gaat door en inmiddels is de voormalig hoofd-ingenieur het voorbeeld van Gary Wang en Caroline Ellison gevolgd. Ook Nishad Singh besluit nu om tafel te gaan met de federale aanklagers om een deal met ze te sluiten. Afgelopen week schoof Singh aan bij de autoriteiten in New York om hen ervan te overtuigen dat hij voldoende waardevolle informatie heeft.

Politieke donaties

De aanklagers zijn op dit moment vooral geïnteresseerd in de kennis van Singh aangaande de politieke donaties van FTX. Eén van de aanklachten tegen Sam Bankman-Fried is namelijk het overtreden van wetten aangaande het financieren van politieke campagnes. Ook Singh zelf maakte door de jaren heen politieke donaties en om die reden verwachten de aanklagers dat hij hen daarbij wel een handje kan helpen.

Zijn samenwerking en informatie kunnen hem een deal opleveren als zijn informatie waardevol blijkt. Een deal betekent dat Singh een lagere straf kan verwachten voor zijn betrokkenheid bij de ellende van de afgelopen jaren. Dat hoeft niet per definitie te betekenen dat hij helemaal de gevangenis niet ingaat of geen boete krijgt. Het kan ook om een minimale strafvermindering gaan. Dat hangt volledig van de waarde van de informatie af.

Waarschuwing van de openbaar aanklager

Nadat Wang en Ellison eerder al informatie uitwisselden met de Amerikaanse autoriteiten, kregen de rest van de betrokkenen een waarschuwing. “Kom bij ons langs, voordat we bij jou aankloppen,” zo luidde de waarschuwing van de openbaar aanklager. Het lijkt erop dat die woorden Singh ervan overtuigd hebben om ook naar voren te stappen en informatie te delen met de autoriteiten.

In die zin begint het er ook steeds meer op te lijken dat Bankman-Fried er helemaal alleen voorstaat in deze zaak. Al zijn maatjes oude maatjes delen nu informatie over hem, om hun eigen straf te verminderen. Dat zal zeker niet in zijn voordeel werken, zowel in de strafprocedure als mentaal. 

Overigens lijkt dat kans klein dat figuren als Ellison, Wang en Singh er helemaal zonder straf vanaf komen. Singh kreeg van Alameda Research bijvoorbeeld 543 miljoen dollar aan leningen. Dat lijkt van een afstandje al geen zuivere koffie, laat staan als de autoriteiten daar induiken om het te onderzoeken.

Regulatie nieuws

Terraform Labs gaat vier bedrijven verkopen om schulden af te betalen
Toezichthouder van Cyprus roept accountants op om terrorismefinanciering aan te pakken
Advocaten: De SEC gaat absoluut achter ‘Celebrity coins’ aan
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen