Hack

Oplichters gaan 2 jaar de cel in voor $140.000 Bitcoin fraude

Twee Canadese mannen die een Bitcoin investeerder hebben bedrogen voor $140.000 dollar gaan voor 2 jaar de cel in. De twee mannen deden zich voor als medewerkers van de crypto exchange HitBTC.

Volgens een verslag van de rechtszitting, die op 16 december plaatsvond, hebben de broers genaamd Jagroop Singh Khatkar en Karanjit Singh Khatkar verklaard schuldig te zijn aan fraude via twitter.


“Ik vind het zielig voor ze”

De zaak kwam rond juli van dit jaar aan het licht, zo staat er in de documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse rechtbank in Portland.

De mannen deden zich voor als klantenservice medewerkers van de exchange HitBTC. Ze overtuigden ze een klant van de exchange, een 63 jarige vrouw, om haar e-mailadres te geven die aan het handelsaccount was gekoppeld. Vervolgens hackten ze het account en stalen ze 23 BTC. Dat was op dat moment ongeveer $140.000 dollar waard.

Volgens de rechtbank hebben de broers zich “onrechtmatig, bewust en opzettelijk een legitimatiemiddel van een persoon gestolen en misbruikt. Wetende dat het identificatiemiddel van een echt persoon was.”

De vrouw krijgt waarschijnlijk al haar geld terug. Het slachtoffer vertelde tijdens de rechtszitting medelijden te hebben met de dieven. “Ik vind het zielig voor ze. Ik heb een zoon van 27. Ik hoop dat ze hun kunsten in kunnen zetten voor iets goeds,” zei de vrouw.


Hard optreden tegen crypto fraude

Een straf van 2 jaar is natuurlijk niet mis. Steeds meer landen lijken streng op te treden tegen cryptocurrency fraude. Zo is Nederland van plan straffen in te voeren die kunnen oplopen tot wel 6 jaar.

Grapperhaus zegt dat fraude via deze nieuwe betaalmethoden steeds vaker voorkomt. Grote aantallen mensen worden getroffen door oplichting. De minister zegt dat hij hoopt dat de strengere straffen als afschrikmiddel zullen dienen.