Cryptocurrency

Politie China arresteren meer dan 1.000 personen in crypto-witwasschandaal

Het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid heeft aangegeven dat er in totaal tussen de 1.000 en 1.100 personen gearresteerd zijn voor het witwassen van geld via cryptocurrencies.


Commissie van 1.5% tot 5%

De aankondiging werd gepost op het WeChat-account van het Ministerie, een smartphone applicatie voor onder andere sociale media in China. De app is enorm uitgebreid en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het uitvoeren van betalingen, sociale media en chatten en is enorm populair in China.

Naar verluidt verhuurden de witwassers hun service voor een commissie verschillend van 1.5% tot 5%. Het Ministerie heeft helaas niet bekend gemaakt hoeveel geld er precies op deze manier witgewassen is of welke handelsplatforms hiervoor gebruikt zijn. Wel gaven ze aan dat deze fondsen afkomstig waren van illegale telefoon- en internetzwendels.

Sinds 2017 heeft China al een verbod opgelegd in de handel van cryptocurrencies, wat tevens niet de eerste keer is dat het land dit doet. Het land staat erom bekend vaker dergelijke verboden op te leggen, die vervolgens op een later tijdstip weer opgeheven worden. De afgelopen weken domineerde dit verbod de krantenkoppen echter opnieuw. Het nieuws komt dan ook te midden van een breder optreden tegen de crypto-industrie in China.


Niet alleen crypto-handel onder vuur

Afgelopen maand hebben de meest prominente Chinese betalingsinstellingen unaniem het standpunt van de Chinese regering over cryptocurrencies gesteund. Hierover melden ze het volgende in een verklaring:

“De laatste tijd zijn de prijzen van cryptocurrency omhooggeschoten en gedaald, en de speculatieve handel in cryptocurrency is hersteld, waardoor de veiligheid van de eigendommen van mensen ernstig wordt geschonden en de normale economische en financiële orde wordt verstoord.”

Maar het is niet alleen de crypto-handel die telkens onder vuur komt te liggen. Recentelijk is er namelijk nog een verbod gekomen op het minen van cryptocurrencies in het vasteland. Dit heeft ervoor gezorgd dat de drie grootste mining-exploitanten in het vasteland van China hun operaties daar gaan staken. Verwacht wordt dan ook dat alle mining-bedrijven in het gebied binnen korte termijn de deuren zullen moeten gaan sluiten. Het is op dit moment nog niet bekend of dit verbod permanent zal gaan zijn of dat hier in de toekomst verandering in zal gaan komen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten