Blockchain

Publiekelijk blockchain-stemplatform uitgebracht door Waves Enterprise

Waves Enterprise heeft een publieke release aangekondigd van een blockchain-stemsysteem. In eerste instantie zal het stemsysteem zich gaan richten op bedrijven en het bestuur hiervan.


Nauwkeurige telling zonder identiteit te onthullen

Door de blockchain te koppelen aan een digitaal stemsysteem, kunnen stemmen worden geregistreerd met volledige cryptografische garanties. Vervolgens wordt een homomorfe encryptie gebruikt waardoor stemmen nauwkeurig geteld kunnen worden zonder de identiteit van de stemmers te laten zien. Stemmers blijven hierdoor volledig anoniem, maar hun stem kan wel worden meegeteld. De technologie is onlangs al met succes getest tijdens de lokale en parlementsverkiezingen in Rusland. Hiermee toont het systeem de potentie ervan aan.


Klaar voor implementatie

Het systeem is hierdoor al klaar voor een eventuele implementatie. Volgens de productmanager van het bedrijf, Artem Kalikhov, is het systeem ontwikkeld in een samenwerking met Rostelekom, een systeem dat gebaseerd is op een soortgelijk cryptografisch protocol. Hierdoor maakt het systeem gebruik van een cryptografie dat ontwikkeld is in Rusland. Het systeem heeft naar verluidt diverse mechanismen ingebouwd waarmee identificatie en anonimisering gegarandeerd kan worden. Door gebruik te maken van een digitaal stemsysteem, wordt tevens het hele stemproces gewijzigd. Digitale stemsystemen kunnen namelijk eenvoudig via een laptop of computer gestart worden, waardoor mensen nu vanaf hun bank een stem uit kunnen brengen. Hierdoor hoeven zij niet meer naar lokale stemkantoren te gaan, wat zowel in tijd scheelt als verwacht wordt dat hierdoor meer mensen een stem kunnen uitbrengen. Door dit systeem zo eenvoudig mogelijk te maken, wordt verwacht dat meer mensen een stem zullen uitbrengen, omdat het simpelweg minder moeite en tijd kost.


Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.


Bedrijfsomgevingen

In eerste instantie is het stemsysteem gericht op bedrijfsomgevingen, met volgens Waves een waarde van ruim $100 miljoen wereldwijd. Doordat dit een totaal andere onderdelen omvat dan bijvoorbeeld een nationaal stemsysteem, kan het systeem niet direct worden ingezet om te stemmen voor verkiezingen en dergelijke.

Door in te zetten op bedrijfsomgevingen zal het aantal use-cases en het gebruik ervan echter naar verwachting aanzienlijk stijgen. Dit sluit echter niet uit dat het bedrijf het platform zal uitbreiden waardoor ook nationale verkiezingen volledig ondersteund worden.


Fraude voorkomen

Door een op de blockchain gebaseerd stemsysteem te gebruiken, kan fraude bij zowel het stemmen als bij het tellen van deze stemmen aangepakt worden. Door het gebruik van een cryptografische ondertekening kan een stem namelijk niet worden gewijzigd of worden verwijdert. Deze is tevens direct gevalideerd, waardoor fraude voorkomen kan worden. Aangezien het syteem nog relatief nieuw is worden eventuele opstartproblemen met de bijkomende bugs niet uitgesloten. Dit is echter niet iets wat in de (nabije) toekomst niet zou kunnen worden opgelost. Mogelijk is dit een van de redenen dat het systeem nog niet voor nationale verkiezingen bedoeld is. Door gebruik te maken van slimme contracten kunnen tevens alle geldige kiezers bijgehouden worden. Dit zorgt ervoor dat enkel en alleen genodigden kunnen stemmen, wat de kans op fraude nog verder minimaliseert.

Naar verluidt is het team van Waves Enterprise van plan om in de toekomst nieuwe technologieën te implementeren die de identiteit van iedere gebruiker kunnen certificeren. Dit biedt nog meer functies en verbeterd de veiligheid van het op de blockchain gebaseerde ID-systeem nog meer.