Tether coin
Stablecoin

Rechter veegt poging Tether om informatieverzoek CoinDesk te blokkeren van tafel

Als je al wat langer meeloopt in de crypto-industrie, dan is het je ongetwijfeld niet ontgaan dat Tether (USDT) regelmatig headlines scoort. Het project is al sinds jaar en dag de grootste stablecoin van de industrie, maar aan transparantie laat het te wensen over. Niemand weet precies hoe het zit met de reserves die de stablecoin dekken en CoinDesk ging op onderzoek uit.

Informatieverzoek CoinDesk

In 2021 diende CoinDesk, gebaseerd op de Amerikaanse Freedom of Information Law, een verzoek in voor documenten over de reserves van Tether in 2021. Tether had duidelijk geen zin om die documenten met de journalisten van CoinDesk te delen en deed een poging om dat verzoek te blokkeren. Nu oordeelt de Amerikaanse rechter dat de poging van Tether om het informatieverzoek te blokkeren niet terecht is.

In principe betekent dit dat CoinDesk op korte termijn informatie over de reserves van Tether op tafel krijgt. Er is voor Tether echter nog één mogelijkheid om dat tegen te houden, namelijk door in beroep te gaan. Het enige is dat ze zichzelf hiermee niet in een heel positief daglicht plaatsen. Immers, hiermee suggereert het bedrijf dat het iets te verbergen heeft voor het grote publiek.

68 miljard dollar

Tether is verreweg de grootste stablecoin van de markt met een market cap van ongeveer 68 miljard dollar. Daar komt nog eens bij dat het bedrijf in het laatste kwartaal van 2022 een winst van 700 miljoen dollar mocht opschrijven. Die zijn volgens de berichtgeving van Bloomberg volledig toegevoegd aan de reserves die de stablecoin dekken.

Die winst kon het behalen dankzij de hoge rentes die momenteel worden uitbetaald op de kredietmarkten. Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse centrale bank de rente in 2022 flink verhoogde. Dat zorgt ervoor dat Tether nu een behoorlijk rendement kan pakken op de dollars die het voor klanten beheert. Een deel daarvan staat namelijk uit in Amerikaanse staatsobligaties. 

Stablecoin nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Integratie van Oobit mobiele app stroomlijnt Tether-transacties op The Open Network (TON)
Tether CEO slaat keihard terug naar Ripple CEO Brad Garlinghouse
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten