Ripple Nieuws

Ripple Nieuws

Ripple maakt privé-blockchain voor de ontwikkeling van CBDC’s

Volgens een aankondiging die gisteren is gepubliceerd, maakt Ripple een nieuwe blockchain. Deze is speciaal op maat gemaakt voor digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s).


Een grootboek speciaal voor Central Bank Digital Currencies

Uit een recent onderzoek van de Bank for International Settlements bleek dat meer dan 80% van de centrale banken ter wereld al naar CBDC’s kijkt. Ripple wil deze sector aanboren door “een veilige, gecontroleerde en flexibele oplossing” aan te bieden voor de uitgifte en het beheer van CBDC’s.

Centrale banken kunnen in theorie enkele van de bestaande blockchains gebruiken voor hun CBDC-projecten. Het bedrijf merkte echter op dat de meeste blockchains niet in staat zullen zijn om het soort doorvoer te bieden dat nodig is. Voor een succesvolle retail CBDC is namelijk een enorm aantal transacties nodig. Bovendien zijn de meeste blockchains openbare grootboeken die openstaan voor alle gebruikers. Ze worden bijgewerkt door een breed scala aan validators – wat niet ideaal is voor CBDC’s, betoogde Ripple.

“Een centrale bank heeft meer transactieprivacy en controle over zijn valuta nodig dan een openbaar grootboek kan bieden. Daarom zal de bank er hoogstwaarschijnlijk voor kiezen om een CBDC te creëren op een privé-grootboek dat ook op de vereiste schaal kan werken”, legde het bedrijf verder uit.


Voordelen van een privé grootboek

Ripple is daarom van plan om centrale banken een eigen versie van een privé CBDC-gericht grootboek aan te bieden. Het biedt voornamelijk hoge snelheden en schaalbaarheid. Maar daarnaast biedt het interoperabiliteit met de bestaande wereldwijde financiële infrastructuur en andere digitale activa.

De CBDC Private Ledger is gebaseerd op dezelfde blockchain-technologie als de XRP Ledger (XRPL). Deze is ook primair ontworpen voor betalingen. Ripple zei het volgende:

“Het verplaatsen van geld op het privé grootboek zal kosteneffectief, betrouwbaar en vrijwel onmiddellijk zijn. Transacties kunnen ook plaatsvinden met volumes die door centrale banken worden vereist. De CBDC Private Ledger zal in eerste instantie tienduizenden transacties per seconde (TPS) afhandelen. Het heeft het potentieel om in de loop van de tijd op te schalen naar honderdduizenden TPS’en.”

Voor dit doel is het consensusprotocol “minder duur en 61.000 keer efficiënter dan openbare blockchains die gebruik maken van proof-of-work”, aldus het bedrijf. Dit protocol wordt gebruikt in zowel de XRPL als het CBDC-grootboek.

Het recente onderzoek van de Federal Reserve Bank of New York suggereerde dat CBDC’s meer potentieel hebben voor privacy dan hun tegenhangers in de privésector. Ondertussen zijn verschillende CBDC-pilots al in volle gang in landen als Canada, Zuid-Korea, Brazilië, Japan, Thailand en nog veel meer.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten