Hack Nieuws

Hack Nieuws

Ruim €25 miljoen in crypto in beslag genomen door Duitse politie

De Duitse politie heeft samen met de Amerikaanse FBI een langdurig onderzoek gedaan naar de mogelijke illegale filmstreamingwebsite ‘movie2k.to’. Hierbij is nu ruim €25 miljoen aan cryptocurrency dat hiermee te maken heeft in beslag genomen van de beheerder van deze website.


Grootschalige inbreuk auteursrecht

Het onderzoek naar de streamingwebsite is al in 2013 gestart en heeft hiermee 7 jaar geduurd. Hierbij zijn nu de 2 belangrijkste exploitanten van de website beschuldigd van inbreuk op auteursrecht tussen het voorjaar van 2013 en het najaar van 2018. Naar verluidt hebben zij gedurende deze tijd ruim 880.000 illegale kopieën van films via de website gedistribueerd. Gebruikers van de website konden de illegale films gratis bekijken, zonder deze eerst te hoeven downloaden.

De programmeur van de website en tevens 1 van de 2 belangrijkste exploitanten, zit al sinds november 2019 in hechtenis. De andere exploitant is onlangs pas gearresteerd.


Opbrengsten advertenties en cryptocurrencies

De opbrengsten die de website hiermee maakten, werd voor een gedeelte uitbetaald in Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH). De programmeur wordt er nu van verdacht geholpen te hebben om ruim €25 miljoen verdeeld over deze crypto’s te hebben witgewassen.

Hiernaast maakte het bedrijf ook nog inkomsten vanuit advertenties. Met de opbrengsten van deze advertenties zou vervolgens naar verluidt voornamelijk enorme hoeveelheden Bitcoin en Bitcoin Cash gekocht zijn. Verwacht wordt nu dat de programmeur circa 22.000 Bitcoins heeft aangeschaft sinds medio 2012. Een gedeelte van deze crypto is vervolgens gebruikt om diverse panden aan te schaffen via een vastgoedfirma in Berlijn, Duitsland. Op dit punt wordt hij dan ook verdacht van witwassen van geld dat afkomstig is van criminele activiteiten.


Traceren van de cryptocurrency

De Amerikaanse FBI heeft gedurende het onderzoek de bijbehorende Bitcoin en Bitcoin Cash getraceerd. De uitkomsten hieruit zijn vervolgens met de Duitse autoriteiten gedeeld, om nog meer bewijs tegen de verdachte te leveren. Deze cryptocurrencies zijn nu dan ook officieel in beslag genomen als schadevergoeding van de inbreuk op het auteursrecht. Hiermee kan een gedeelte van de geleden schade worden terugbetaald.

De aanklachten die tegen de programmeur zijn ingediend, zijn nu bijna allemaal bekend door de programmeur. Tevens heeft hij toegekend mee te willen werken aan het onderzoek, om de andere medeplichtigen op te sporen en te arresteren. Deze zijn op dit moment namelijk nog steeds op de vlucht en hiermee niet gearresteerd. Het is op dit moment nog onbekend of en zo ja wat, naast de in beslagname van de cryptocurrencies, en het offline halen van de website, als straf wordt gegeven aan de exploitanten van de streamingwebsite.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten