Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) is een cryptocurrency die is ontstaan als fork op de Bitcoin-blockchain. Dat betekent dat Bitcoin Cash-transacties op de blockchain van Bitcoin worden verwerkt, maar dat er wel deels andere regels zijn waaronder de cryptocurrency functioneert.

bch

De fork waaruit BCH ontstond werd voltooid in 2017. Sindsdien is BCH een vaste waarde in de top 25 grootste cryptocurrencies qua marktkapitaal. Destijds was het de enige aftakking van het Bitcoin-netwerk – niet veel later ontstond Bitcoin SV onder leiding van de omstreden Craig Wright als fork van Bitcoin Cash. In dit artikel laten we die sub-tak van Bitcoin Cash even voor wat het is.

Bitcoin Cash ontstond uit een verschil in visie onder Bitcoin-developers over het schaalbaarheidsprobleem. Al in 2017 bleek dat de transactievolumes van het Bitcoin-netwerk in de toenmalige vorm een probleem zouden worden. Het was lange tijd namelijk beperkt tot ongeveer zeven transacties per seconde, met een gemiddelde verwerkingstijd van meer dan 30 minuten. Bitcoin Cash werd voorgezet als aparte tak op de blockchain, met één grote aanpassing aan het block-validatieproces. In hoeverre dat een verschil maakt bespreken we verderop in dit artikel, samen met alles wat je nog meer moet weten over Bitcoin Cash.

Bitcoin cash logo

De techniek

Om de techniek achter Bitcoin Cash te begrijpen hoef je eigenlijk alleen maar het consensus-model van Bitcoin te kennen. We frissen je geheugen even op.

Transacties op het Bitcoin-netwerk worden verwerkt door ze toe te voegen aan het nieuwste block dat wordt gecreëerd op de blockchain. Het recht om dat block te maken wordt bepaald door het mining-proces, waarin decentrale computers rekenwerk verrichten om het netwerk van computerkracht te voorzien. Degene die de rekensom oplost mag het nieuwe block valideren (checken op geldigheid), en krijgt daarvoor Bitcoins als beloning. In het nieuwe block zitten meerdere nieuwe transacties op het netwerk gebundeld. Die worden bij de validatie goedgekeurd en definitief verwerkt.

Dat alles gebeurt dus met de computerkracht die individuele computers investeren in het mining-proces. De beloning voor het aanmaken van een nieuw block stimuleert miners om te blijven minen en zo de blockchain van computerkracht te voorzien.

Tot zover de Bitcoin-blockchain. Op diezelfde manier worden BCH-transacties verwerkt: elke tien minuten wordt er een nieuw block toegevoegd aan het BCH-uiteinde van de Bitcoin-chain. Op die sub-chain worden miners natuurlijk wel uitbetaald in BCH. Verder is alles vrijwel hetzelfde: de totale supply van 21 miljoen coins, de block time van 10 minuten, en het Proof-of-Work-model voor de validatie. Maar wat is dan het verschil tussen de transactieprocessen van Bitcoin en Bitcoin Cash? Dat zit ‘m in de blockgrootte, de zogenaamde block size van het originele Bitcoin-netwerk.

Dat zit zo: de blockgrootte van Bitcoin Cash werd flink vergroot ten opzichte van die op de mainchain van Bitcoin. Nog altijd zijn de blocks van Bitcoin niet groter dan 1MB, wat volgens een deel van de developers de reden was voor het lage transactievolume. Zij kozen ervoor om een aftakking te maken met Bitcoin Cash, waarop de blockgrootte 8MB was. Daarmee konden er, simpel gezegd, meer transacties per block worden verwerkt. Inmiddels is de blockgrootte van Bitcoin Cash zelfs vergroot naar 32MB, waarmee het flink meer transacties aan kan dan het originele Bitcoin-netwerk. Daar moet wel bij gezegd worden dat de transactietijd niet per se veel beter is dan bij Bitcoin – logisch, want de block time bleef onveranderd.

Wie is de bedenker van BCH?

Ook hier moeten we beginnen bij het begin: het grove concept van BCH is exact hetzelfde als dat van Bitcoin, en daarom moeten we allereerst Satoshi Nakamoto noemen als bedenker. Sterker, de Bitcoin Cash-fork werd volgens de makers gevormd om Satoshi’s originele visie met het netwerk zo goed mogelijk na te streven. Toch is het belangrijk om te zeggen dat BCH wel degelijk een wezenlijk andere cryptocurrency is dan Bitcoin.

Er werd namelijk een bewuste keuze gemaakt door een groep developers om een andere weg in te slaan. In het specifiek ging dat om de blockgrootte, maar eigenlijk was het ook vooral een verschil in visie. Het ene kamp wilde niet afwijken van Satoshi’s opzet, terwijl een andere groep een aanpassing wilde om het concept meer toekomstperspectief te geven. Dit is eigenlijk nog steeds de verhouding tussen ‘aanhangers’ van BTC versus BCH.

Er is nog een naam die we even moeten noemen als het gaat over het promoten van Bitcoin Cash in de crypto-wereld: Roger Ver. Hij was een vroege pioneer voor Bitcoin, en besloot zich na de fork in 2017 in te zetten voor BCH. Daarom is zijn naam vaak in één adem genoemd met het Bitcoin Cash-project.

Roger Ver – groot investeerder Bitcoin Cash
Roger Ver – groot investeerder Bitcoin Cash

De USP van Bitcoin Cash

Hier kunnen we het beste kort over zijn: Bitcoin Cash wil zijn wat Satoshi voor ogen had met Bitcoin, maar dan wél functioneel schaalbaar bij grote volumes. De naam die de ontwikkelaars kozen voor hun fork verraadt die gedachtegang ook. Ze wilden laten zien dat BCH bedoeld is om de filosofie achter Bitcoin mogelijk te maken. Wat die visie ook alweer was? Zoals Satoshi in de inleiding van zijn illustere whitepaper omschrijft: “… een volledig decentraal peer-to-peer netwerk voor transacties (dat) directe online betalingen mogelijk zou maken”.

Wat is Bitcoin Cash?

$ 0,00

 

Wat is Bitcoin Cash? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Waar kun je BCH kopen?

We lieten het al even vallen: BCH is een van de cryptocurrencies die nog altijd draait op een ‘good old’ proof-of-work-systeem. Dat betekent echter niet dat je je oude ASIC-miner hoeft te gaan afstoffen: net als bij grote broer BTC is de mining-kracht erg gecentraliseerd. Er zijn een paar grote pools die gigantische porties van de mining-kracht voor hun rekening nemen. De meeste mining rigs voor die pools staan in gigaschuren in bijvoorbeeld China, of op andere plekken waar energie goedkoop én efficiënt te verkrijgen is. Je kan natuurlijk best aansluiten bij een mining pool, maar het is de vraag hoe rendabel dat (nog) is.

Een snellere manier om wat BCH te verzamelen is door het te kopen op een exchange. De meeste betrouwbare partijen verkopen Bitcoin Cash, en je kan je BCH-voorraad ook bewaren op de meeste cold storage-apparaten. Staking is natuurlijk weer niet mogelijk met proof-of-work-coins: je kan niet alles hebben.