Fraude
Altcoin, Hack

SafeMoon-schandaal: SEC aanklacht onthult grote fraude

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft SafeMoon, de oprichter Kyle Nagy, CEO John Karony en CTO Thomas Smith aangeklaagd wegens het uitvoeren van een omvangrijke fraude door middel van de niet-geregistreerde verkoop van de cryptomunt genaamd SafeMoon.

Volgens de aanklacht van de SEC beloofden de verdachten dat ze de waarde van het SafeMoon-token ‘veilig naar de maan’ zouden doen stijgen. Deze beloftes stonden in schril contrast met de realiteit. De acties van de verdachten leidden tot substantiële verliezen in de marktkapitalisatie van SafeMoon. Ze onttrokken meer dan $200 miljoen uit het project en benutten het kapitaal van investeerders voor persoonlijke luxueuze uitgaven.

Waarschuwing van de SEC

David Hirsch, het hoofd van de Crypto Assets and Cyber Unit (CACU) bij de SEC Enforcement Division, heeft ernstige zorgen geuit over de risico’s die gepaard gaan met gedecentraliseerde financiële platformen (DeFi). Hij wijst op de vatbaarheid van deze platformen voor fraude, vanwege het gebrek aan vereiste openbaarmakingen en verantwoordingsmechanismen.

Hirsch stelt dat Kyle Nagy op sluwe wijze de gaten in de wetgeving heeft geëxploiteerd om zich ten koste van nietsvermoedende beleggers te verrijken. “DeFi beweert transparant te zijn en voorspelbare uitkomsten te bieden, maar de realiteit is dat ongeregistreerde aanbiedingen niet voldoen aan onze wettelijke normen voor openbaarmaking en verantwoordelijkheid. Dit opent de deur voor individuen zoals Nagy, die deze zwakheden misbruiken om zichzelf ten koste van anderen te verrijken,” aldus Hirsch.

De marketingcampagne van Nagy beloofde investeerders een ‘veilige’ plaatsing van hun fondsen in de liquiditeitspool van SafeMoon, maar de realiteit was dat substantiële bedragen binnen de pool kwetsbaar waren voor misbruik. Dit stelde Nagy, samen met Karony en Smith, in staat om naar verluidt luxe-auto’s, opulent onroerend goed en exorbitante vakanties te financieren met het geld van investeerders.

Jorge G. Tenreiro, de plaatsvervangend hoofd van de CACU, drukt beleggers op het hart om waakzaam te zijn en het patroon te herkennen van fraudeurs die valse beloftes van onrealistische winsten gebruiken om beleggers aan te trekken. “We adviseren beleggers om zeer voorzichtig te zijn in de crypto-sector, aangezien fraudeurs de hype rondom crypto-assets misbruiken om ongegronde hoge rendementen te beloven, wat vaak eindigt in teleurstelling,” waarschuwt Tenreiro.

SafeMoon: Van explosieve groei tot enorme ineenstorting

De aanklacht van de SEC onthult een tumultueuze periode voor SafeMoon, waarbij de waarde van het token binnen een maand met een verbluffende 55.000% steeg, piekend op 20 april 2021, met een marktkapitalisatie die zelfs de $5,7 miljard overstijgt. Deze steile opmars veranderde snel in een val toen op dezelfde dag onthullingen over onveiligheden in de liquiditeitspool publiek werden. Deze onthullingen veroorzaakten een paniekreactie onder beleggers, resulterend in een verkoopstorm die de prijs van het token halveerde.

Versterkt door de recente aanklachten van de SEC, heeft SafeMoon een nieuwe klap gekregen, met een verkoopgolf die de marktwaarde in enkele uren tijd nogmaals deed halveren.

Altcoin nieuws

Ontdek Nu: Welke crypto schoot 2.000% omhoog in slechts 1,5 maand?
Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Worldcoin kondigt $5 miljoen subsidieprogramma ‘Wave0’ aan
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers