sam-bankman-fried
Regulatie

SBF moet 700 miljoen dollar aan assets inleveren als hij schuldig is

Als we enkele nieuwe documenten uit de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried mogen geloven, dan zijn de Amerikaanse autoriteiten van plan om nog 700 miljoen dollar aan assets af te pakken. Dat mag uiteraard alleen als blijkt dat Bankman-Fried ook daadwerkelijk schuldig is.

Lange lijst

In een document van 20 januari schrijft de Amerikaanse federale aanklager Damian Williams dat de overheid Bankman-Fried erop wijst dat er een lange lijst aan fiatgeld, aandelen en crypto geconfisqueerd kan worden. De meeste assets zijn al in beslag genomen tussen 4 en 19 januari 2023. Daarnaast probeert het op dit moment nog de claim te leggen op drie verschillende Binance-accounts van SBF.

De grootste bak vermogen waren de 55,27 miljoen Robinhood (HOOD) aandelen die grofweg 525,5 miljoen dollar waard zijn. Daarnaast had Bankman-Fried ook nog 94,5 miljoen dollar aan Silvergate Bank aandelen, stond er 49,9 miljoen dollar op een rekening bij Farmington State Bank en 20,7 miljoen bij ED&F Man Capital Markets. Een arme stakker was Bankman-Fried dus zeker niet op het moment dat FTX ten onder ging.

Pijnlijke situatie in Afrika

De Wall Street Journal leerde ons op 18 januari nog over een pijnlijk situatie in Afrika. Daar adverteerde FTX met stablecoins als een aantrekkelijke manier voor investeerders om zichzelf te beschermen tegen de inflatie binnen hun eigen fiatvaluta. Verder konden ze op die Amerikaanse dollars tot wel 8 procent rente verdienen op jaarbasis. Dat is natuurlijk een gouden deal, ware het niet dat FTX op dit moment niet meer bestaat en de assets van de Afrikaanse investeerders helmaal niets meer waard zijn.

Daarmee vergeleken is die inflatie binnen de overheidsmunten natuurlijk zo slecht nog niet. Volgens Pius Okedinachi, die voor FTX bezig was op het vlak van educatie, was er binnen Afrika een maandelijks handelsvolume van ongeveer 500 miljoen dollar op het platform van FTX. Dat zijn alles bij elkaar dus helemaal geen kleine bedragen, waarvan een groot deel nu verdwenen is voor de investeerders. 

Regulatie nieuws

S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven
Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?