hacking
Nieuws, Trending

SBI Ripple Asia gaat samen met Japanse partner fraude te bestrijden

SBI Ripple Asia is samen met het Japan betaalkaarten consortium een gezamenlijke proof of concept (PoC) begonnen. Beide bedrijven willen via een blockchain-systeem proberen om fraude te bestrijden.

Corda

Het PoC zal worden uitgevoerd op het blockchain-platform van R3, genaamd Corda. Hiermee wil het voorkomen dat schade wordt aangericht door frauduleuze transacties door het in real-time delen van gegevens tussen partijen met behulp van blockchain mogelijk te maken. Naar verluidt is er gekozen voor Corda vanwege de gegevensprivacy en beveiligingsopzet dat het platform hanteert. De gegevens in het systeem worden alleen gedeeld met degenen die een noodzaak hebben om te weten. Elk bedrijf zal een Corda-knooppunt bezitten en terwijl elk bedrijf zijn eigen beveiligingsbeleid implementeert, is het delen van gegevens tussen de knooppunten extra beveiligd door de implementatie van Corda.

Grote creditcarduitgevers

Het Japan consortium telt 9 grote creditcarduitgevers, waaronder American Express (Amex), Credit Saison en Toyota Finance. Het bedrijf SBI Ripple Asia is een joint venture van de Japanse financiële dienstverlener SBI Holdings en het blockchain-bedrijf Ripple. Ripple werkt al sinds de oprichting in 2016 aan het bevorderen van blockchain-aangedreven oplossingen voor de financiële en zakelijke sector.

TIS

Ook de Japanse IT-dienstverlener TIS, is lid van het R3-consortium. Zij zullen naar verluidt een veilig en schaalbaar systeem ontwikkelen waarmee het delen van informatie voor het PoC op basis van Corda mogelijk kan worden gemaakt. Momenteel wordt informatie alleen gedeeld tussen de deelnemende bedrijven die in de testfase hebben geholpen. In de toekomst wil het consortium overwegen om het delen van gegevens uit te breiden naar een breder scala aan partijen – zoals handelaren en betalingsdienstaanbieders (PSP’s). Dit om in de gehele industrie een betere bescherming tegen fraude te kunnen bieden.