Nieuws, Trending

SEC gaat afwijzing van 9 Bitcoin ETF’s opnieuw beoordelen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) gaat haar beslissing om negen Bitcoin ETF aanvragen af te wijzen opnieuw beoordelen. 

SEC gaat beslissing herzien

2 dagen geleden heeft de SEC in totaal negen Bitcoin ETF aanvragen van drie verschillende bedrijven afgewezen. Volgens de SEC voldeden de aanvragen niet aan de vereisten van de Exchange Act Sectie 5 en 6b. De commissie vond dat de prijs van Bitcoins en cryptocurrencies te makkelijk te manipuleren is. Ook zou er te veel fraude mogelijk zijn met de digitale currencies. Na het uitbrengen van haar beslissing publiceerde de SEC brieven waarin ze voornemen het besluit om de Bitcoin ETF’s af te keuren te herzien. In de brieven wordt geen deadline of datum gegeven voor het nieuwe besluit.

Wat is een Bitcoin ETF

Een ETF is een soort beleggingsfonds die gekoppeld is aan de koers van een onderliggende waarde. Denk bijvoorbeeld aan een grondstof of obligaties. Een ETF wordt verhandeld op beurzen en is beschikbaar voor gewone en institutionele beleggers. Een Bitcoin ETF volgt de waarde van de Bitcoin. Het is dus een andere manier om BTC tokens te kopen. Hierbij speculeert de belegger op de koers van de digitale munt zonder de daadwerkelijke munt zelf in handen te krijgen. Een Bitcoin ETF is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat de digitale munt genoteerd wordt op de Amerikaanse beurs. Dit maakt de weg vrij voor grote beleggers. Dit zou dus betekenen dat er een enorme nieuwe geldstroom de cryptowereld in zou kunnen stromen.

1 maand eerder: overspeelt de SEC haar rol?

Vorige maand keurde de SEC een aanvraag van de Winklevoss tweeling af met de reden dat de BTC markten een te ongereguleerd karakter hebben. Een dag na het afkeuren publiceerde SEC commissaris Peirce een verklaring van de afkeuring. Peirce zegt dat de SEC ten onrechte de beslissing heeft genomen om de ETF af te keuren en dat het zijn beperkte rol als controleur heeft overschreden. Of we snel een nieuw besluit zien wat betreft de Bitcoin ETF’s is maar de vraag. Vooralsnog reageert de cryptomarkt goed. De koersen van de grootste cryptocurrencies stijgen en het afkeuren lijkt de koersen vooralsnog niet te schaden.